Ziua Internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri. La Olt luptă cineva?

80

Astăzi este Ziua Internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri și, deși și Oltul are destule persoane ce pot fi încadrate în categoria drogaților- fie că fumează, consumă alcool sau droguri ilicite, este tăcere.

Câți consumatori de droguri avem în județ, la această oră, știe cineva? Nici măcar Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Olt, ce ne servește în 2018 un raport din 2017 pe baza unor date prelevate între 10 mai- 10 iunie 2016. Că traficul de droguri este în floare și la noi ne demonstrează Tribunalul Olt, care anul trecut a condamnat la pedeapsa închisorii în regim de detenţie 16 inculpaţi: pentru infracţiunea de trafic de droguri (Legea nr. 143/2000) – 11 inculpaţi, pentru infracţiunea de trafic de droguri (Legea nr. 143/2000) în concurs cu infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat (art. 367 noul cp) – 5 inculpaţi.

Din 1987 de când Adunarea Generală a ONU a decis, în fiecare an la 26 iunie este marcată Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri (International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking), care este menită să crească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate. În Olt, e… vacanță!

Potrivit ultimului studiu realizat la Olt (în 2016) în rândul elevilor de liceu și învățământ profesional, circa 50% dintre elevi au declarat consum de tutun cel puţin o dată în viaţă, 9 din 10 adolescenţi au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, 4,3% dintre elevi au declarat consum de droguri ilicite cel puţin o dată în viaţă, cea mai mare valoare fiind înregistrată în cazul consumului de canabis – 3,1%.