Iile, sărbătorite la Cezieni cu Andra și Viorica Dăncilă

869

Ca în fiecare an în ultimii 33, comuna iilor- Cezieni îmbracă și anul acesta haina de sărbătoare, una autentic românească, recunoscută pentru prima dată ca brand național. Pe 23 și 24 iunie va fi mare sărbătoare, fiind anunțată prezența unor înalți demnitari, dar și a unor vedete îndrăgite.

Ia de Cezieni este sărbătorită anul acesta în stil mare, la sărbătoare participând Andra, vedete populare, dar și personalități guvernamentale și de la nivel județean. Sunt așteptați: premierul Viorica Vasilica Dăncilă, viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Culturii și Identității Naționale George Ivașcu, ministrul Agriculturii Petre Daea, directorul
AFIR România Adrian Ionuț Chesnoiu și președintele Consiliului Județean Olt Marius
Oprescu.

În anul centenarului, Sărbătoarea Iilor de la Cezieni capătă anvergură națională. „Festivalul Național Sărbătoarea iilor beneficiază de identitatea vizuală a European Year of Cultural Heritage EYCH 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural (European Year of Cultural Heritage – EYCH 2018) al cărui obiectiv general este acela de a încuraja împărtășirea și aprecierea patrimoniului cultural al Europei, de a crește gradul de conștientizare al istoriei și al valorilor comune și de a consolida sentimentul apartenenței în spațiul european comun. Institutul Național al Patrimoniului a selectat, la solicitarea CJCPCTC Olt, Festivalul Național „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni ca fiind relevant a se desfășura în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 deoarece acesta contribuie la atingerea a unul sau mai multe obiective ale acțiunii europene”, declară Valeru Ciurea, consultant artistic Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

Astfel, sâmbătă – 23 iunie și duminică – 24 iunie, comuna Cezieni îmbracă, pentru al treizeci și patrulea an, straiele de sărbătoare. Sâmbătă va avea loc Simpozionul Național „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român”, la care participă o serie de personalități din România din domeniul etnologiei și etnografiei, a unor instituții muzeale sau de spectacole.

Duminică, în ziua de Sânziene, cu începere de la ora 13,00, are loc jurizarea iilor noi după care, de la ora 15,30 va avea loc Parada națională a Costumelor Populare la care sunt invitate peste 20 de perechi îmbrăcate în costume tradiționale din toate zonele reprezentative din punct etnografic de pe tot cuprinsul României. De la ora 16,00, pe Stadionul comunei are loc celebra Horă a iilor în care se prind toate purtătoarele de ii înscrise în concurs pentru ca juriul să le poată vedea și selecta pe cele mai reprezentative pentru cele 3 secțiuni ale concursului: ii vechi tradiționale, ii noi tradiționale și ii de stradă.

Și, ca orice sărbătoare care se respectă, mai ales una a portului popular, Sărbătoarea Iilor se va încheia cu un spectacol folcloric, pe scenă urcând mari nume ale folclorului românesc, prezentate de Gheorghița Nicolae: Anișoara Popescu, Cătălin Pandurescu, Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Gheorghița Nicolae, Nicolae Furdui Iancu și taraful său, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu. La ora 20,45 va avea loc Festivitatea de premiere a iilor după care, la ora 22,00 pe scena amplasată pe stadionul comunei va avea loc un concert Andra.

Pe aceeași temă:

https://realitateaoltului.ro/2018/06/14/premierul-romaniei-va-veni-la-sarbatoarea-iilor-de-la-cezieni/