Grindina a făcut ravagii în România. Vezi unde a avut dimensiunea unui ou de găină

703

Grindina de mari dimensiuni care a căzut la începutul săptămânii, mai precis marţi, peste mai multe localităţi din Bihor a lăsat în urmă pagube însemnate, bucăţile de gheaţă spărgând acoperişuri, avariind maşini şi distrugând numeroase culturi agricole, potrivit Digi 24 Oradea.

Producătorii spun că au avut pagube de zeci de mii de euro, cultura de rapiţă a fost compromisă total, iar mai multe solarii au fost perforate sau puse la pământ.

Marcel Maxim este unul dintre cei mai afectaţi agricultori din Satu Nou. Omul le-a spus reporterilor de la Digi 24 că bucăţi de gheaţă cum n-a mai văzut până atunci au căzut preţ de câteva minute. I-au distrus toate cele 10 solarii, i-au avariat maşinile din curte şi i-au spart panourile solare. „Estimăm zeci de mii de euro, maşinile, solariile toate, foliile, numai foliile valorează 400 de milioane de lei vechi şi sunt toate ciuruite. Culturile au pierdut, ce să zic – 20% din producţie e pierdută”, a spus agricultorul.

Un alt localnic a fost surprins de grindină chiar în sera de flori. S-a ales cu vânătâi, dar şi cu pagube materiale. Omul a spus că l-a lovit grindina în ceafă şi i-a lăsat urme pe corp. Ba mai mult, pagubele la solarii i-au fost estimate la 4.000 de lei.

Şi culturile de rapiţă din satul Hodoş au fost distruse de grindină, cu doar câteva zile înainte de recoltare.

Potrivit lui Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor, toate culturile de rapiţă din zonele în care au căzut grindină au fost compromise 100%. Localităţile afectate de căderile de gheaţă au fost Biharia, Satu Nou, Hodoş, Tămăşeu şi Sălard, notează Digi 24 Oradea. Suprafaţa afectată este de sute de hectare. Pe lângă rapiţă şi solariile în sine, au fost afectate şi tomatele din solarii.

„Din păcate se pare cã nici nu mai merită să intre combinele în lan, pierderea este totală. După discuţia avută cu ministrul Petre Daea vom centraliza situaţia la nivelul Ministerului Agriculturii, după care aşteptăm să vedem dacă vor primi despăgubiri aceşti fermieri”, a afirmat Nicolae Hodişan.