Inspectorii sanitar- veterinari cer analize de pesticide pentru legumele și fructele vândute-n piețe

178

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt desfășoară în această perioadă acțiuni de control în piețele agroalimentare din județ pentru a depista produsele care conțin pesticide și sunt puse în vânzare.

Mâncăm pesticide chiar dacă ne cumpărăm fructele și legumele din piețe și ne orientăm mai puțin spre produsele din import. Și cele autohtone sunt tratate fitosanitar și foarte puține sau deloc provin din agriculturi biologice. Pentru a determina nivelul de pesticide conținute de către fructele și legumele comercializate în piețele din județ, inspectorii sanitari- veterinari desfășoară o campanie și solicită în acest scop sprijinul asociațiilor de producători pentru a efectua analize de laborator. „În această perioadă se desfășoară acțiuni de control în piețele Agroaloimentare din județ , în scopul asigurării punerii pe piață  a unor produse alimentare- legume și fructe- sigure din punct de vedere al conținutului de reziduuri de pesticide. Pe aceată cale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt solicită implicarea asociațiilor de producători în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pestice”, declară Veronel Boloborea, directorul DSVSA Olt.

Potrivit specialiștilor, tratamentele fitosanitare aplicate fructelor și legumelor de fermierii de subzistenţă fac ca acestea să conțină pesticide în funcție de cantitatea de chimicale folosită. Legumele stropite cel mai des de ţărani sunt roşiile, castraveţii, ardeii sau pătlăgelele vinete. Spre exemplu, mărul primește pe an 36 de tratamente fitosanitare, iar cartoful 19.