Deputatul Marius Iancu: primăriile pot acoperi costurile investițiilor din împrumuturi sau din excedentul bugetar

45

Veste bună pentru primari din partea deputatului de Olt Marius Iancu. Parlamentarul a anunțat că a votat OUG pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea legii privind finanțele publice locale.

Ținând cont de faptul că bugetul de stat și fondurile externe nerambursabile nu pot
acoperi necesarul de finanțare al autorităților administrației publice locale, guvernanții au decis să asigure premisele legale pentru ca primăriile să își poată completa sursa de finanțare prin intermediul împrumuturilor și să își poată asigura astfel necesarul de finanțare pentru finalizarea proiectelor de investiții.

“Primăriile din țară pot contracta împrumuturi din Trezoreria Statului în limita sumei de 500.000 mii lei pentru finanțarea programelor care să asigure pachetul minim de servicii în fiecare localitate, așa cum prevede Programul de guvernare, în cazul în care bugetul de stat și fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi costurile totale ale investițiilor.”, anunță deputatul Marius Iancu.

Sumele acordate cu titlu de împrumut din veniturile din privatizare, contractate de
unităţile administrativ-teritoriale, pot fi utilizate pentru finanțarea de investiții publice locale în următoarele domenii: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică, iluminat public, infrastrutură de transport, salubrizare, cultură,sport și tineret, locuinţe.

Parlamentarul oltean a dat undă verde în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci pentru Legea privind Ordonanța de urgență a Guvernului pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art.63 din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale. Aprobare ce oferă de acum înainte edililor mai multe posibilități de a se folosi de excedentul bugetar local. “Autoritățile locale pot utiliza, pentru prima dată în acest an, excelentul din bugetele locale pentru a finanța și cheltuieli de personal, corecții financiare aferente proiectelor, sentințe civile, rambursarea de împrumuturi, în cazul în care din venituri proprii și din sumele din echilibrare primite nu se pot acoperi aceste cheltuieli”, explică parlamentarul.