Americanii de la Baza NATO au făcut cunoștință cu cel care le-a doborât avioanele în Al Doilea Război Mondial

248

Americanii de la Baza NATO au ținut morțiș să-l cunoască pe Ion Dobran, unul dintre așii aviației române din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.Pentru merite deosebite fostul aviator a fost decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.Generalul de flotilă aeriană (r) a vizitat Baza NATO de la Deveselu la sfârşitul săptămânii, fiind primit de conducerea româno-americană, căpitanul Charlos Washington şi colonelul Răzvan Brătulescu.

Ion Dobran, originar din satul Văleni-Podgoria, comuna Călineşti, judeţul Argeş, are 99 de ani. Fost general de flotilă aeriană și comandant al bazei aeriene de la Deveselu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el s-a remarcat, în cel de Al Doilea Război Mondial, în campania de la Mariupol, în războiul din Est, dar și la campania din Cehoslovacia. Dobran a fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare şi a luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut zece victorii aeriene confirmate, trei probabile și una la sol. El este cel care l-a doborât, pe 6 iunie 1944, lângă Galați pe cel mai cunoscut pilot american Dobran a fost faimos pentru că l-a doborât pe pilotul american, primul locotenent Barrie Davis.  Cei doi s-au cunoscut 66 de ani mai târziu,în 2010, la Muzeul aviației din București. Atunci au avut ocazia să-și spună poveștile din Al Doilea Război Mondial.

Cunoscându-i istoria, conducerea Bazei NATO i-a adresat invitația de a vizita ceea ce este acum fosta sa unitate. Așa se face că Ion Doban a făcut, la finele săptămânii trecute, un tur al fostei baze aeriene de la Deveselu. Aviatorul, şi în acelaşi timp eroul Dobran, a fost primit de căpitanul american Charlos Washington, ofiţerul comandant al Facilităţii de Suport Naval Deveselu şi comandorul Răzvan Brătulescu, comandantul român al Bazei Militare 99 Deveselu.