Atelierul de refolosire a cd-urilor le-a adus elevilor din Bălteni PREMIU un calculator, două imprimante și o tabletă

167

Școala Gimnazială „Ion I Graure” Băleteni este câștigătoarea a două premii în cadrul Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste. Printre cele 237 de școli participante din 37 de județe și din București se numără și 8 din Olt.

Opt unități de învățământ din Olt, dintre care trei înscrise și la categoria I- IV și la V- VIII, au participat la ediția din acest an a Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste, desfășurat în perioada 5 martie- 11 mai. La categoria claselor I- IV, la care au participat 95 de unități de învățământ din toată țara, Oltul a fost reprezentat de școlile: Ion I Graure Bălteni, Strejeștii de Jos, Vișina Nouă și Sâmburești, iar la categoria V- VIII- 141 unități înscrise, din Olt au participat: I.I. Graure Bălteni, Strejești, Radomirești, Seaca, Poganu- Verguleasa, Dobrun, Mihăești, Brastavățu, Stoicănești și Sâmburești.

Pe durata celor 10 săptămâni de concurs, școlile participante au fost încurajate (și punctate pentru asta) să organizeze numeroase sesiuni de educație ecologică, proiecții de materiale educative și ateliere de reciclare creativă, atât pentru ei, cât mai ales pentru ceilalți elevi din școală și pentru comunitatea locală. Activitățile claselor I-IV au pus accent pe creativitatea celor mici și pe deprinderea colectării selective de la o vârstă fragedă, în timp ce clasele V-VIII au putut oferi soluții pentru diminuarea cantității de deșeuri generată, refolosirea sau transformarea deșeurilor precum și crearea de mini proiecte pentru a-și transforma școala într-una Zero Waste.

Școala din Bălteni a obținut premii la ambele categorii: la clasele I- IV Premiul II, constând într-un calculator și imprimantă multifuncțională, iar la clasele V- VIII Mențiune, constând într-o imprimantă multifuncțională, la care se adaugă tableta oferită profesorilor coordonatori pentru a-i ajuta în continuare în procesul educațional. Printre proiectele elevilor din Bălteni apreciate de către organizatori se numără și Atelierul de refolosire a CD-urilor.

Fiecare școală câștigătoare va desemna 5 copii care împreună cu profesorul coordonator vor participa în perioada 22 – 26 August la Tabăra “Zero Waste Summer Camp” organizată în Județul Arad. Dintre acești elevi vor fi desemnați câștigătorii ediției 2018 a Concursului. Premiile vor consta în laptopuri, biciclete, tablete și multe altele oferite de Continental Anvelope Timișoara, partener tradițional al concursului, împreună cu Lidl.

Cei 21.891 de elevi direct înscriși în competiție au realizat 78 de acțiuni de curățenie și 66 de acțiuni de plantare (cu peste 8.000 de puieți de arbori forestieri și pomi fructiferi plantați). Au fost recuperate 20 de tone de plastic, 96 de tone de hârtie și carton, 3 tone aluminiu și 18 tone deee-uri.