Siminica Mirea: În România, anual, mor de două ori mai mulţi copii decât în aproape oricare altă ţară din Uniunea Europeană

120

Investiții în Sănătate, prevenție și educație sanitară sunt solicitările senatorului de Olt Siminica Mirea pentru clasa politică, în acest sens parlamentarul oltean susținând o declarație politică în ședința Senatului pe tema mortalității infantile.

„Indicele mortalităţii infantile poziţionează România pe primul loc într-un nou clasament al ruşinii” este declarația politică făcută miercuri de senatorul PNL de Olt Siminica Mirea în plenul Senatului, alesul oltean încercând să-i conștientizeze pe colegi de importanța deciziilor pe care le iau în domeniul sănătății și arătând că în România, anual, mor de două ori mai mulţi copii decât în aproape oricare altă ţară din Uniunea Europeană.

„Potrivit cifrelor Eurostat, în anul 2016, rata mortalităţii infantile din ţara noastră era de 7,3 decese la mia de nou-născuţi, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Din nefericire, acestea nu sunt simple cifre, ci o realitate tulburătoare cu care se confruntă statul român. Perspectivele sunt îngrijorătoare. În anul 2015, precum şi în anul 2016, în România au murit peste 1000 de copii cu vârste de până într-un an. Incidenţa deceselor s-a situat la un nivel alarmant şi în anul 2017, înregistrând, încă din prima luna a anului trecut, o creştere faţă de luna ianuarie a anului 2016. Cauzele acestor decese sunt cu preponderenţă de ordin perinatal, congenital sau în strânsă legătură cu boli ale aparatului respirator. Cu toate acestea, explicaţiile medicale nu acoperă dramele miilor de familii îndurerate.”, a arătat senatorul.

Siminica Mirea a condamnat atitudinea indiferentă a întregului aparat decizional, arătând că există o legătură direct proporţională între investiţii şi calitatea actului medical.

„Majoritatea acestor cauze pot fi combătute prin măsuri de prevenţie sau de educaţie sanitară. Raportul realizat de spitalul „Grigore Alexandrescu” din capitală atrage atenţia asupra posibilităţilor de ameliorare ale acestui fenomen cu până la 30-40% prin intermediul campaniilor de prevenire şi responsabilizare.”, a prezentat parlamentarul oltean măsurile ce se pot lua pentru ca țara noastră să nu mai fie fruntașă în clasamentul rușinii și pe această temă.

Declarația se vrea un semnal de alarmă pentru cei care iau decizii astfel încât cei care i-au ales să-i reprezinte în Parlament să trăiască mai bine și că „adevăratele probleme nu se află doar în justiţie, ci, mai degrabă, în sistemele vitale precum cel al sănătăţii”.