Compania de Apă Olt a cerut ajutor Rovanei Plumb pentru proiectul de 150 milioane euro. Ușurelu: Avem toate documentele gata, vor expira în curând și de 2 ani tot suntem la discuții

178

După ce în aprilie s-a întâlnit la Ministerul Fondurilor Europene cu reprezentanții Jaspers acreditați de Comisia Europeană să ofere asistență tehnică, conducerea Companiei de Apă Olt a ajuns la finele săptămânii trecute la ministrul Rovana Plumb pentru a solicita ajutor în rezolvarea unor probleme de birocrație ce țin pe loc de circa  2 ani de zile un proiect important pentru cele două municipii, toate orașele Oltului și 17 comune. Compania de Apă Olt a depus la Ministerul Fondurilor Europene, în decembrie 2016, studiul de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, fiind între primii patru operatori din țară.

Directorul CAO, Cătălin Ușurelu, și reprezentanți ai Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul societății s-au întâlnit la Petroșani cu ministrul Fondurilor Europene, la sediul companiei Apa Serv Valea Jiului, pe 18 mai.

”Întâlnirea de la Petroșani a fost o continuare a discuțiilor pe care le-am avut la Ministerul Fondurilor Europene, pe 25 aprilie 2018, cu reprezentanții Jaspers, acreditați de Comisia Europeană să ne ofere asistență tehnică. Având în vedere că au trecut aproximativ doi ani și jumătate de când am depus acest proiect și că suntem tot la nivel de discuții, i-am solicitat ministrului Rovana Plumb rezolvarea acestor probleme de birocrație, să le spunem așa. Nu este vorba că nu atragem fonduri europene, ci că avem un proiect de 150 de milioane de euro care înseamnă investiții majore în rețelele de apă și canalizare în cele două municipii, în toate orașele și în 17 comune din județul Olt, și care nu are nevoie decât de avizul Jaspers pentru a semna cererea de finanțare și a demara lucrările. Noi suntem pregătiți, avem certificatele de urbanism și toate avizele eliberate, avem inclusiv autorizațiile de construcție, dar toate aceste documente vor expira în curând așa că trebuie să deblocăm această situație”, a declarat Cătălin Ușurelu.

Nu doar CAO se confruntă cu această problemă, ci majoritatea operatorilor din țară, așa că ministrul Rovana Plumb a promis că va rezolva aceste situații expuse de reprezentanții companiilor de apă.

”Ministrul Rovana Plumb ne-a transmis un mesaj ferm de angajament al Guvernului pentru rezolvarea acestor probleme și accesarea mai rapidă a fondurilor europene. Compania de Apă Olt are experiență în accesarea de fonduri europene, având în vedere că prin Programul Operațional Sectorial de Mediu am derulat un proiect de aproximativ 300 de milioane de lei de care au beneficiat 116.000 de locuitori din Slatina, Piatra Olt, Scornicești, Potcoava și Drăgănești Olt”, a declarat Cătălin Ușurelu.