Colibășanu renunță la ascensiunea pe Everest. Riscul de avalanșă îi întrerupe expediția spre „acoperișul lumii”

74

Deschiderea unei noi rute pe Everest (8848m) nu va fi dusă la îndeplinire de cel mai performant alpinist din istoria României, plecat pe 28 martie în expediția 2018. Alpinistul originar din Slatina a anunțat că renunță la ascensiunea finală din cauza riscului foarte mare de avalanşe în plăci de zăpadă.

Ajuns până la altitudinea de circa 7500m și așteptând condiții bune pentru ascensiunea finală ce s-ar fi putut realiza în circa 4 zile, Horia Colibășanu a renunţat la expediţia din 2018 din cauza riscului de avalanşă de zăpadă şi gheaţă. Sportivul a revenit în Kathmandu şi se pregăteşte să se întoarcă în ţară.

“A nins foarte mult, s-a depus un strat de jumătate de metru, apoi a fost soare puternic. S-a creat o placă de gheaţă care pluteşte pe zăpada pufoasă. Când mergeam pe ea vibra sau se crăpa. Riscul ca plăcile să se rupă şi să pornească o avalanşă era foarte mare. Dintr-o astfel de avalanşă nu ai nicio şansă să scapi. Am hotărât să renunţăm anul acesta, cu regret pentru toată munca pe traseul pe care l-am echipat, având entuziasmul de la început”, a spus astăzi Horia Colibăşanu, anunţând astfel că proiectul deosebit pe care l-a pregătit în 2018 nu a putut fi dus la final.

Proiectul din acest an al lui Horia şi partenerului său pentru această expediție Peter Hamor presupunea expunerea la mare altitudine (peste 8000 metri), pe un traseu dificil, care poate fi parcurs în 4-5 zile. Aceasta este cea de-a 20-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15-a în Himalaya.

Horia Colibășanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.