O tânără din Balș, provocată de Grigore Leșe să doinească. Trei premii I pentru Olt la Festivalul Internațional de la Cumpăna

1249

60 de concurenți din 17 județe ale țării și Republica Moldova, unele dintre cele mai bune voci tinere de folclor, s-au adunat la Cumpăna în acest weekend, la Festivalul – Concurs Internațional de Folclor pentru Tineri Interpreți. Oltul a fost reprezentat cu cinste de cinci copii talentați care au obținut trei premii I și un loc III.

Oltul rămâne județ de frunte în promovarea folclorului autentic, dând țării voci de excepție care știu a doini, care să reprezinte cu cinste costumul popular. Iar generația tânără vine puternic din spate, impunându-se la concursurile și festivalurile organizate în țară.  Unul dintre cele mai puternice festivaluri dedicate tinerelor voci populare se organizează de 13 ani la Cumpăna. Dacă anul trecut Trofeul Festivalului- Concurs Internațional de Folclor pentru Tineri Interpreți “Dor de Cânt Românesc” a foset câștigat de o olteancă- Vasia Oprea, din Balș, nici anul acesta Oltul nu a fost mai prejos, fiind reprezentat de cinci concurenți.

Iar pentru acest regal folcloric, juriul a fost unul format numai din profesioniști, printre care Elize Stan, Grigore Leșe, Maria Marin Tănase, Doina Iștvanoni, concurenții cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, structuraţi pe trei secţiuni de vârstă, evoluând  pe 19 și 20 mai sub acompaniamentul Orchestrei „Rapsodia Vasluiului“, condusă de dirijorul Cristian Năstase.

Una dintre concurentele din Olt a reușit să-l impresioneze pe Grigore Leșe, care a chemat-o pe scenă la premiere și a provocat-o să doinească oltenește. Mulțumit de prestația Andreei Maria Dinu, din Balș, doctorul în muzică a rostit, oferindu-i premiul în bani: “Păi, vezi măi, Andree, de ce ai luat tu premiu? Și ți-am dat și bani să nu spui că ai cântat și nu-ți dete nimeni nimic, nici bani de drum”.

Andreea Maria Dinu a obținut premiul I la secțiunea a III-a. Ea este pregătită de către prof. Victorița Cică, este elevă a Școlii Populare de Arte Slatina, membră a Grupului Vocal Mlădițele Oltului și evoluează și alături de ansamblurile din Bobicești și Morunglav. Bifează acest succes după ce s-a întors dintr-un turneu încununat de suces în Republica Moldova, alături de “Oltețul” Morunglav.

Provocarea lui Grigore Leșe:

https://www.facebook.com/andreea.dinu07/videos/803638326473022/

“Mă bucur din tot sufletul că am avut șansa să fiu premiată, dar și provocată de domnul Grigore Leșe, doctor muzician etnolog, să “horesc” o doină de la mine din Olt, unde am adus premiul întâi. Rămân cu amintiri frumoase de la acest festival, unde am întâlnit oameni de mare valoare, de la care am ce învăța. Multumesc persoanelor care mă îndrumă pe acest drum, în special doamnei Victorița Cică”, spune Andreea.

Tot premiul I la secțiunea a III-a a revenit unui alt concurent din Olt: Remi Gabriel Șapcă, din Corabia, pregătit de prof. Marin Urzicana, puștiul care a mers până în semifinalele „Românii au talent“ și finala „Next Star“.

Premiul I la secțiunea I a fost obținut tot de o bălșeancă, deja “abonată” la trofeele festivalurilor naționale și internaționale la care participă, deși are doar 8 ani: Andra Elissa Popovici, pregătită tot de profesorul Victorița Cică, și ea membră a Grupului Vocal Mlădițele Oltului, activând și alături de Ansamblul “Poarta Olteniei” GAL Ghimpețeni. Oltenii o vor putea urmări evoluând în noul sezon Next Star, unde a câștigat preselecția.

Premiul III a revenit unei concurente din Caracal- Daria Moanță, pregătită de prof. Nicoleta Moanță, o altă voce de excepție a Oltului, câştigătoare a numeroase trofee, printre care și a trofeului „Maria Tănase” Junior,  membră a Ansamblului „Romanaţi”.