Fonduri strânse pentru mamografii la Balul Anual Rotary Slatina. Rezultate 2017: nici o cincime dintre femei în afara riscului

267

Continuarea proiectului “Rotary susține lupta împotriva neoplasmului mamar” – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, judetul Olt, început anul trecut, este și anul acesta ținta clubului slătinean. Rotarienii au organizat sâmbătă o nouă ediție a Balului Anual.

Continuarea proiectului privind realizarea de mamografii gratuite pentru femeile din mediul rural, la care se adaugă tipărirea albumului omagial “100 de ani de la Unire – Implicarea județelor Olt și Romanați în cel de-al Doilea Război Mondial” sunt proiectele pe care și le-au propus să le realizeze anul acesta rotarienii slătineni.

Clubul Rotary Slatina a organizat sâmbătă, 19 mai, o nouă ediție a Balului Anual Rotary, sărbătorind 19 ani de activitate și stabilind proiectele pe care le vor desfășura.

Anul trecut, timp de 6 luni, rotarienii au întâmpinat la o clinică din Slatina și au sustinut financiar realizarea de mamografii pentru 270 de femei din 22 de localități din județ (Verguleasa, Perieți, Brebeni, Studina, Corbu, Oporelu, Șopârlița, Sâmburești, Pârșcoveni, Osica de Sus, Tufeni, Valea Mare, Obârșia, Deveselu, Vâlcele, Spineni, Oboga, Cezieni, Giuvărăști, Izbiceni, Vișina Nouă, Tia Mare). Continuarea proiectului s-a decis în urma rezultatelor: doar 53 de femei au avut o mamografie normala (19.62%), toate celelalte (80,38 %) avand o leziune mamară (cu predominența benignității), iar două paciente au fost identificate cu leziuni BIRADS 4 pentru care a fost recomandată puncție-biopsie.

“Cel de-al doilea proiect pe care rotarienii slătineni au decis să-l susțină reprezintă implicarea acestora în comemorarea a 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Albumul care va fi tipărit va conține evenimente, fotografii și dovezi ale implicării și contribuției județelor Olt și Romanați în Cel De-al Doilea Război Mondial”, declară Simona Capisizu, responsabil comunicare.

La bal au participat circa 180 de persoane, a fost organizata o licitatie cu obiecte de arta: picturi, vase de ceramică, ii tradiționale și o tombolă cu premii oferite de către rotarieni, astfel fiind strânse fondurile necesare susținerii celor două proiecte.

Caricaturistul Gogu Neagoe a realizat caricaturi pentru invitați, iar sumele colectate au fost donate integral pentru susținerea proiectelor.

Balul Anual Rotary este un eveniment caritabil care, în edițiile anilor trecuți a susținut desfășurarea mai multor proiecte: realizarea de 270 de mamografii gratuite pentru femei din mediul rural, recompensarea elevilor care au obținut premii la Olimpiadele Naționale, susținerea tratamentului prin terapia ABA pentru 2 copii bolnavi de autism, dotarea Spitalului Județean de Urgență Slatina, sectia de Recuperare Neuromotorie Pediatrică cu aparatura de specialitate, dotarea Cercului FOTO-CINE-CLUB din cadrul Palatului Copiilor “Adrian Băran” Slatina cu aparatura fotografică, acordarea de 12 burse lunare pentru 3 studenți proveniți din Căsuțe de Tip Familial.