Artiștii Oltului, cu expoziții și ateliere deschise meșteșugărești, iau cu asalt Mehedințiul. Urmează alte zone ale țării

84
Olărit Vădastra, Ionel Cococi ( foto: arhivă)

O punte de legătură între diferite zone ale țării, prin care să fie promovate cultura populară și meșteșugurile tradiționale este proiectul național demarat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt. În perioada 23- 25 mai, Mehedințiul va fi prima gazdă a oltenilor.

„Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, instituție de cultură de interes județean aflată în subordinea Consiliului Judeţean Olt inițiază un proiect național prin care îşi propune să valorifice patrimoniul material şi imaterial al judeţului Olt din punct de vedere imagistic, dar și palpabil, prin realizarea unor expoziții și ateliere deschise în care meșteri populari fac demonstrații ale meșteșugurilor lor.”, anunță Valeru Ciurea, consultant artistic CJCPCT Olt.

Prima activitate a proiectului are loc la Drobeta Turnu Severin și este organizată în parteneriat cu Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, Societatea Cultural-artistică „Dunaris” Mehedinți și cu Fundația pentru Tineret Mehedinți. În perioada 23-25 mai 2018, oltenii se vor prezenta cu o expoziție de artă fotografică „Oltul Etnografic“, expoziţie cu port popular specific fostei zone istorice Romanați din județul Olt, cu ceramică specifică Văii Oltețului (Oboga – Româna), cu ceramică de tip neolitic de Vădastra, cu obiecte sculptate tradiţional în lemn, cu demonstraţii ale meşterilor populari Ionel Cococi (ceramică neagră de tip neolitic) şi Alexandru Stan (sculptură tradiţională în lemn), prezentare de carte editată la Editura traditiioltene.ro a CJCPCT Olt, o întâlnire cu creatori populari, scriitori și artiști fotografi din zonă, iar evenimentul se va încheia cu o seară de prezentare de filme documentare din seria „Zestrea românilor. Țara Oltului de Jos“ realizate de Televiziunea Română în parteneriat cu Consiliul Județean Olt.

Proiectul sprijinit și de Școala Populară de Arte și Meserii Slatina poartă titlul generic „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură între diferite zone ale României”, se află la prima ediție și se va desfășura în mai multe localități din zonele reprezentative ale României sub sigla „România 100“ pentru a marca o sută de ani de la Marea Unire.

Următoarele localități incluse în proiect vor fi: Baia Mare, Suceava, Galați, București.