Simbolul orașului Bruxelles, îmbrăcat în călușar. Oltenii îndrumați de Nichita Dragomira, la Gala „100 pentru Centenar”

312

Cu ocazia Zilei Costumului Popular Românesc, ieri dimineață, maestrul coregraf Nichita Dragomira a predat la Bruxelles „Ștafeta de Călușar” simbolului orașului, una dintre atracțiile turistice ale capitalei Belgiei.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat ieri la Bruxelles Gala „100 pentru Centenar”, cu prilejul Zilei Naționale a Costumului Popular. La eveniment participă și dansatori din Olt, „inima” călușului, dans magic inclus în patrimoniul UNESCO, însoțiți de maestrul coregraf Nichita Dragomira și coregraful Liliana Taifas.  Cu această coazie, în vederea celebrării unicităţii tradiţiilor româneşti, Primăria Bruxelles-ului a dispus ca celebra statuetă Manneken Pis, una dintre atracţiile turistice ale Capitalei Belgiei, să fie îmbrăcată în căluşar – costum naţional românesc.

„Moment istoric la Bruxelles : astăzi, în data de 16.05.2018, cu ocazia Zilei Costumului Popular Românesc, la ora 8.00 dimineata, a fost predata „Stafeta de Calusar”, de catre „Vataful Vatafilor” de calusari, Maestrul Nichita Dragomira, celui mai tânar calusar din Bruxelles, Manneken Pis, simbol al orasului Bruxelles, în prezenta costumierului oficial al orasului. Va asteptam la ora 16.00 pentru ceremonia oficiala, în prezenta Dnei, Karine Lalieux, echevine de la Culture de la Ville de Bruxelles si a Dnei. Natalia Elena Intotero, Ministru pentru Românii de Pretutindeni.”, a postat pe pagina sa de facebook slătineanul Liviu Hopârtean stabilit în Belgia, directorul Radio-Tv Arthis din Bruxelles și preşedintele Casei de cultură belgo-române Arthis.

Moment artistic oferit la Bruxelles de Nichita Dragomira:

Publiée par Gabriela Mara sur mercredi 16 mai 2018

 

În cadrul Galei „100 pentru Centenar” sunt premiați 10 români de succes, adevărate modele de conduită și implicare în păstrarea și promovarea identități românești peste hotare, din 10 țări cu comunități semnificative de români.