Cod GALBEN de INUNDAȚII pe afluenții râului Olt din județul nostru

173
foto: arhivă

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat instituirea unui cod galben de inundaţii pe râuri din 19 judeţe, printre care se numără și Oltul, până joi dimineaţă.

Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE, anunță hidrologii, printre bazinele hidrografice afectate fiind și cel al Oltului.  „Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”, atenționează INHGA. Codul galben intră în vigoare astăzi, la ora 18.00, şi vizează râuri din bazinele hidrografice Olt – bazin mijlociu şi inferior (judeţele Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt).

Fenomenele vizate se preconizează că se vor produce în intervalul 15 mai, ora 18.00 – 18 mai, ora 10.00. Hidrologii mai menționează că „fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai râurilor”.