Viitorii liceeni se pregătesc să susţină probele de aptitudini pentru ADMITERE

357

Absolvenţii de clasa a VIII-a se pregătesc de admiterea la liceu. Cei care doresc să urmeze un liceu cu profil vocaţional, arte plastice, biling sau sportiv trebuie să susţină în această lună probele de aptitudini.

Circa 3.500 de elevi olteni vor absolvi în acest an opt clase, mare parte dintre ei orientându-se deja spre liceul unde îşi vor continua studiile, în funcţie de rezultatele anilor de gimnaziu, dar şi ţinând cont de cariera la care visează. Potrivit calendarului admiterii din acest an, pe 2 mai unităţile liceale au afişat ofertele de şcolarizare şi formare profesională, în funcţie de profiluri, calificări profesionale şi domenii pentru filşiera tehnologică, iar pe 7 mai au fost afişate în şcoli graficele şedinţelor de completare a opţiunilor de către absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora. În perioada 10 – 31 mai, vor fi organizate şedinţe cu părinţii şi viitorii absolvenţi pentru prezentarea planului de şcolarizare şi procedurilor de admitere.

În această perioadă, absolvenții de gimnaziu care doresc să urmeze mai departe un liceu la profile vocaționale, arte plastice, bilingve sau sporive se pregătesc să susțină probele de aptitudini. Înscrierea se face la începutul săptămânii viitoare, pe 14 şi 15 mai, în perioada 16- 18 mai fiind susţinute probele, pe 22 mai se vor afişa rezultatele şi se depun contestaţiile, iar pe 25 mai se vor afişa rezultatele finale.

Pe 11 iunie,  comisiile din unităţile de învăţământ liceal vocaţional vor actualiza listele candidaţilor declaraţi admişi la probele de aptitudini, eliminându-i de pe liste pe cei corigenţi, repetenţi, amânaţi sau exmatriculaţi, în aplicaţia informatică centralizată, abia pe 28 iunie urmând a fi transmise în format electronic listele candidaţilor admişi în fiecare judeţ la clasele la care au susţinut probe de aptitudini.

Printre liceele din Olt unde admiterea se face în urma promovării unor probe de aptitudini se numără și Colegiul Național Vocațional Nicolae Titulescu Slatina, cunoscut drept Liceul Pedagogic, singurul cu profile de pedagogie și arte plastice din județ.