Aproape 2 MILIARDE lei vechi, amenzi aplicate patronilor de către inspectorii de muncă

98

Luna aprilie a fost una cu numeroase controale pentru patronii cu afaceri în construcții, comerțul cu amănuntul, panificație și agricultură. Amenzile aplicate de ITM olt se ridică la 190.500 lei.

298 de deficiențe au constatat inspecvtorii de muncă luna trecuită în urma controalelor pe care le-au efectuat în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. ITM Olt a efectuat 249 de controale, domeniile de activitate cele mai verificate, din punct de vedere al respectării legislației specifice, fiind: construcțiile, comerțul cu amănuntul, panificație și agricultură.

„În urma controalelor efectuate s-au identificat un număr de 298 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 173 sancțiuni, din care 165 avertismente și 8 amenzi în valoare totală de 190.500 lei. În luna aprilie 2018, inspectorii de muncă au identificat 8 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 3 agenți ecomonici care îi foloseau le-au fost aplicate amenzi în valoare de 160.000 lei.”, arată un comunicat de presă al ITM Olt.

Cele mai frecvente deficiențe au fost:

  • neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
  • neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
  • netransmiterea la termen, în Registrul general de evidență a salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
  • neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
  • neefectuarea controlului medical periodic.