ALDE vrea parlamentari profesioniști… așa că îi trimite la cursuri

45

Deputatul ALDE Alexandru Băişanu propune, într-un proiect de lege depus la Parlament, înfiinţarea unui Institut de Politici Parlamentare, Parlamentarism şi Proceduri Legislative unde senatorii, deputaţii şi aleşii locali sau cei care doresc să acceadă în aceste funcţii să urmeze cursuri de perfecţionare, informează agerpres.ro.

Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului de Politici Parlamentare, Parlamentarism şi Proceduri Legislative prevede că această instituţie este „for naţional ştiinţific, cu personalitate juridică, de drept public” şi funcţionează sub coordonarea Parlamentului României prin Birourile permanente.

Institutul are ca scop fundamentarea ştiinţifică şi practică a soluţiilor de perfecţionare a organizării şi funcţionării autorităţilor publice parlamentare şi a instituţiilor din subordinea lor, prezentând rapoarte de activitate trimestriale Parlamentului României, se arată în iniţiativa legislativă.

Potrivit proiectului, Institutul organizează cursuri de perfecţionare pentru aleşii locali şi naţionali, dar şi pentru cei care doresc, în viitorul apropiat, să ocupe o poziţie parlamentară (senator sau deputat) sau o funcţie publică parlamentară (de execuţie sau de conducere).

Rapoartele ştiinţifice trimestriale ale Institutului vor cuprinde şi propunerile de perfecţionare a legislaţiei, proiecte de acte normative cu impact asupra reformei instituţionale a statului şi de armonizare a procedurilor şi activităţii parlamentare cu legislaţia Uniunii Europene, mai prevede proiectul.