64 de olteni au ajuns la spital înțepați de căpușe

600

Primii olteni mușcați de căpușe au ajuns la spital. Iar numărul lor nu este deloc mic. Până acum, nu s-a confirmat boala Lime sau Borrelioza la niciunul dintre cazuri.

Tot mai mulți olteni se prezintă la spital înțepați de căpușe în parcuri, curtea proprie sau pe câmp. Direcția de Sănătate Publică Olt anunță că numărul cazurilor înregistrate luna aceasta a ajuns la 64. „În primele trei săptămâni ale lunii aprilie, numărul  cazurilor de înțepături  provocate de căpușe, care s-au prezentat în Serviciie Specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina este de 34 , iar la Spitalul Municipal Caracal de 30. Creșterea numărului de îmbolnăviri  transmise prin căpușe este favorizată de schimbările  climatice (fluctuații de temperatură, precipitații abundente) și vegetație.”, arată dr. Andrei Iordache, directorul DSP Olt.

În cadrul măsurilor de protecție personală împotriva infestării cu căpușă, DSP Olt recomandă populației:

  • Protecția individuală în cazul deplasării în zone de risc (purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi  introduși în șosete de culoare deschisă și textura deasă;
  • Purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje;
  • Prezentarea la medic în cazul în care se constată prezența unei căpușe fixată pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât și în vederea educației pentru observarea eventuală a apariției unor simptome).

Deși până acum nu a fost confirmată nicio îmbolnăvire, înțepătura căpușei poate provoca o boală infecțioasă gravă – Borrelioza sau boala Lyme, cunoscută și ca „boala cu o mie de feţe“ deoarece, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli precum gripa, scleroza multiplă, Parkinson, Alzheimer, reumatism sau alte afecţiuni.

Autoritățile slătinene au demarat de ieri “vânătoarea” de țânțari și căpușe.