Unitățile de prelucrare a lemnului, verificate de ITM Olt. 5 accidente cu incapacitate de muncă, în ultimii ani

154

Inspectorii de muncă Olt vor verifica până la finele anului condițiile de muncă pe care patronii unităților de prelucrare a lemnului le asigură angajaților. În Olt, în acest domeniu lucrează circa 500 de salariați.

5 accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă s-au întregistrat în Olt în perioada 2011- 2016, potrivit statisticilor ITM Olt, în domeniul prelucării lemnului, iar la nivel naâional 57 accidente de muncă mortale, 35 accidente de muncă care au produs invaliditate şi 880 accidente cu incapacitate temporară de muncă. Pentru a nu mai fi înregistrate accidente de muncă, ITM Olt a pornit în control în acest domeniu, acțiunea fiind realizată în trimestrele II- IV.

„Grantarea unui mediu de muncă sigur și sănătos pentru angajați constituie o obligație generală a angajatorilor și aceasta se realizează prin: instruirea corespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, utilizarea corespunzătoare a echipamentului individual de protecție din dotare, evaluarea factorilor de risc și întocmirea programului de prevenire și protecție în urma evaluării și coordonarea și supravegherea lucătorilor care desfășoară activitate de prelucrare primară a lemnului de către personal tehnic care să aibă studii de specialitate și să organizeze activitatea în mod corespunzător.”, arată ITM Olt.

Acţiunile de control se vor efectua la unităţile care desfășoară următoarele activități: tăierea și rindeluirea lemnului, fabricarea produselor din lemn, plută, paie și alte materiale vegetale, fabricarea de furnire și panouri din lemn, fabricarea parchetului clasic și a celui asamblat în panouri, fabricarea de uși și ferestre din lemn, fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții, fabricarea ambalajelor din lemn, fabricarea altor produse din lemn.

„În trimestrul II şi III inspectorii de muncă vor efectua controale de verificare, vor identifica deficienţele existente şi vor dispune măsuri de remediere a acestora, iar în trimestrul IV se va verifica modul de realizare a măsurilor dispuse şi se vor aplica sancţiuni pentru neîndeplinirea acestora. Statistica ITM Olt arată că în perioada 2011 – 2016, la nivelul judeţului Olt, s-au înregistrat un număr de 5 accidente cu incapacitate temporară de muncă, pentru un număr mediu de aproximativ 500 lucrători.”, anunță inspectorul șef Constantin Cristian Ungureanu.