Liste de semnături pentru GREVĂ GENERALĂ în SĂNĂTATE. 200 de olteni, la mitingul de pe 26 aprilie

175

Începând de astăzi, dată la care biologii, biochimiștii și chimiștii din sistemul sanitar pichetează Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Federația Sanitas definitivează și  centralizează listele de semnături pentru declanșarea grevei generale. Programul de proteste începe pe 26 aprilie, cu miting în Capitală, la care vor participa și 200 de olteni.

Astăzi, începând cu ora, 11.00, biologii, biochimiștii și chimiștii din sistemul sanitar au ieșit în stradă, pichetând Ministerul Muncii. Nemulțumirile biologilor, biochimiștilor și chimiștilor din sistemul sanitar românesc pleacă de la faptul că  specializările lor au fost omise d ela Regulamentul de sporuri și că salarizarea nu se face „urmând principiul importanței sociale a muncii în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile și nivelul studiilor” și nici cu „principiul ierarhizării pe verticală, cât și pe orizontală, în cadrul aceluiași domeniu”. 890 de biologi, chimiști și biochimiști din sistemul sanitar public consideră că principiile privind salarizarea profesiilor lor sunt incorecte, arbitrare și discriminatorii, ele neținând cont de rolul acestor specialiști în exercitarea unui act medical de calitate.

Solidari cu acțiunea colegilor lor sunt și membrii Sanitas, care le susțin revendicăriule. De altfel, Federația Sanitas a stabilit ieri programul de proteste pentru perioada următoare: 26 aprilie – miting organizat în București; 7 mai – grevă de avertisment, în intervalul orar 9.00 – 11.00; 11 mai – grevă generală în sistemul de sănătate și asistență socială.

Potrivit președintelui Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, la mitingul de joia viitoare vor participa nu mai puțin de 10.000 de mebri de sindicat, dintre care 200 din Olt. „Toți reprezentanții organizațiilor județene au arătat care sunt deficiențele aplicării legii salarizării în unitățile sanitare și de asistență socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei. Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS.”, arată comunicatul Sanitas.

Principalele revendicări ale Federației Sanitas sunt: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulamen; creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială; negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Pe aceeași temă:

SANITAS Olt se pregătește de grevă