Senatorul de Olt Siminica Mirea, la discuții cu delegația Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentului Letoniei

88

Preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene a fost discutată de către comisiile de politică externă din Senat și Camera Deputaților cu o delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentului Letoniei, care a împărtășit aleșilor noștri din experineța țării care a deținut în 2015 președinția. La întâlniri a participat și senatorul liberal de Olt Siminica Mirea.

O delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentului Letoniei a vizitat România, în perioada 15 – 17 aprilie, pentru a împărtăși comisiilor de politică externă din Senat și Camera Deputaților din experiența proprie aspecte ce privesc preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră. La întâlniri a participat și senatorul PNL de Olt Siminica Mirea.

„Am luat parte la întrevederea comisiilor reunite de afaceri europene și de politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților având ca obiectiv pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.  Stat membru UE de la 1 mai 2004, Letonia a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2014, și face parte din spațiul Schengen din 21 decembrie 2007. Letonia a deţinut, pentru prima dată, Preşedinţia rotativă a Consiliului UE în semestrul I 2015 împărtășind astfel din experiența proprie aspecte ce privesc preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.  Există posibilități de cooperare pe noile tehnologii. Letonia este considerată un laborator de start-up-uri în domenii precum tehnologia informației (componente hardware) industria farmaceutică, telecomunicații etc”, a declarat senatorul de Olt.

Consiliul UE nu are un președinte permanent, iar lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni. Președinția Consiliului UE a revenit Letoniei în perioada ianuarie – iunie 2015. La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției, o premieră pentru țara noastră, care se va afla astfel în centrul procesului decizional european.