Fost parlamentar de Olt și ministru al Justiției, audiat în privința dispariției unor documente din arhiva secretă

159

Şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie va audia astăzi trei foști miniștri ai Justiției, printre care unul care a reprezentat Oltul în Parlamentul României în două mandate și i s-a stabilit calitatea de colaborator al Securității.

Rodica Stănoiu, Mona Pivniceru și Robert Cazanciuc sunt audiați în Comisia SIPA cu privire la desfiinţarea în 2006 a Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, existând suspiciuni privind  anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare. Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Rodica Mihaela Stănoiu a fost senator de Olt în legislatura 1996-2000, realeasă în 2004 tot ca senator de Olt, ministru al Justiției între 2000-2004 în cabinetul Năstase, în 2004 a fost numită consilier prezidențial pentru securitate națională, respectiv șef al administrației prezidențiale, de președintele Ion Iliescu. A fost acuzată că a făcut poliție politică din anul 1963 până în 1987 și că a semnat note informative sub pseudonimele Sanda și Georgeta.

Raportul final al Comisiei SIPA va fi prezentatat Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului până la încheierea acestei legislaturi, termenul final de prezentare a documentului fiind până pe 17 iunie.