Atenție la mușcătura de căpușă! Ce trebuie să faceți imediat dacă sunteți înțepați

345

Odată cu încălzirea vremii şi înverzirea naturii, medicii de la spitalele de boli infecţioase din ţară se confruntă cu numeroase cazuri de înţepături de căpuşă.

Înțepătura de căpușe poate transmite boli grave. Boala este cunoscută şi sub numele simplu de borelioză, de la bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă omului de căpuşele din genul Ixodes infectate.

Primul lucru care rămâne de făcut după înțepătura de căpușă, este de a merge la spital la un medic chirurg pentru a scoate căpușa.

Dacă aceasta nu persistă mai mult de 24 de ore pe tegument, nu apucă să elimine boerelia în ţesutul vascular al omului şi nu poate declanşa boala.

Dacă au trecut 24 de ore, atunci prevenţia este cu antibiotic timp de trei zile sau, dacă nu se ştie când a avut loc înţepătura, se pot face nişte analize să se vadă dacă căpuşa a fost parazitată de borelie, iar dacă acest microb a intrat în organism, se face tratamentul acestei boli.

Nu toate căpușele sunt parazitate cu acest microb.

Boala evoluează în trei faze. În prima apar simptome asemănătoare cu ale unei viroze, dureri de cap, dureri de muşchi, oboseală, iar la nivelul înţepăturii poate să apară un eritem cu margini intense roşii.