Doi deputați olteni sunt co-inițiatori ai două proiecte legislative ce prevăd ca elevii din învățământul preuniversitar și cadrele didactice să primească de la Ministerul Educației câte 50 de euro, respectiv, 100 euro, în vederea achiziționării de cărți și cărți în format electronic.
„Potrivit unor analize recente realizate de Eurostat, România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în privința cărților cumpărate. În decursul unui an, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, arată datele aceluiași studiu, iar Institutul Național de Cercetare în Cultură arată că un român din cinci nu a citit niciodată o carte. De asemenea, statisticile arată că din ce în ce mai puțini copii preferă să citească o carte în timpul liber. Situația este cu atât mai gravă în mediul rural, unde o parte dintre copii nu au acces la alte cărți cu excepția manualelor”, sunt motivele care au determinat mai mulți parlamentari, printre care și deputații de Olt Mihai Niță – ALDE și Gigel Știbu- PNL de a iniția o propunere legislativă care să ducă la stimularea lecturii în rândul copiilor și tinerilor.
Propunerea a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, prima cameră sesizată, și prevede acordarea unui ajutor financiar elevilor absolvenți ai primului an de studiu de la începutul fiecărui ciclu școlar. Adică, elevii care finalizează clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a X-a, vor putea primi, la cerere, echivalentul în lei a 50 de euro pentru cumpărarea de cărți și cărți în format electronic. Banii vor veni de la Ministerul Educației, iar elevii beneficiari vor trebui să facă dovada achiziționării cărților. Proiectul face parte din pachetul legislativ „Pactul pentru Carte”.
Din același pachet legislativ face parte și cel de-al doilea proiect legislativ inițiat pe aceeași temă a achiziționării de carte, însă destinat profesorilor, în vederea îmbunătățirii calității activității didactice. Fiecare profesor ar urma să primească, la cerere, echivalentul a 100 de euro. Aceasta nu ar fi o noutate, o lege asemănătoare fiind aplicată cu succes în urmă cu 10 ani în România, ea fiind abrogată pe fondul crizei economice și măsurilor de austeritate din 2010.
Pentru a se putea aplica, propunerile legislative au nevoie de aprobarea ambelor camere ale Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.