Ce s-a întâmplat cu bătrânul snopit în bătaie în Brașov

65

Cazul bătrânului bătut fără milă de doi tineri a impresionat o țară întreagă. Mulți dintre români au făcut tot ce au putut ca să-l ajute pe Dumitru Neculaie. S-au mobilizat pe Facebook, au strâns zeci de mii de lei şi acum aşteaptă ca autorităţile să-i facă bătrânului acte provizorii, să îi poată pune banii într-un cont.

Au fost firme care s-au oferit să-i dea un serviciu. Oameni dispuşi să îi plătească chiria. Restaurante care vor să-i asigure o masă caldă. Primăria îi caută o locuință socială… De asemenea, mulți dintre români s-au revoltat și cer acum pedeapsa maximă pentru vinovați. Profilurile celor doi s-au umplut de invective și-au fost rostogolite de atât de multe ori pe Facebook, că nu vor reuşi niciodată să-şi mai arate faţa pe undeva fără să fie recunoscuţi. Indiferent ce va decide legea în privinţa lor, societatea i-a condamnat deja.

„Ce pot să zic, că nu pot să zic nimic. Cu ceva a dat, cu ceva praf, cu ceva, că eu nu-mi amintesc nimic, nu ştiu nimic ce-i cu mine.”, a spus Dumitru Neculaie.

La control, medicii au descoperit leziuni mai vechi pe creierul bătrânului. De altfel, omul povestea, ieri, că se obişnuise cu bătăile.

„Eu lucram acolo de mai mult timp. Şi-am mai fost bătut o dată”, a mai spus bătrânul, conform Digi 24.

Bătrânul este încă în stare de şoc, iar rănile de la cap i-au afectat memoria. Nu tot ceea ce spune poate fi luat de bun, dar anchetatorii verifică toate informaţiile primite de la victimă. Ce se ştie cu siguranţă în acest moment e că până în august anul trecut, Dumitru Neculai a muncit în grădina unui gospodar din cartierul braşovean Stupini.

„Era un om liniştit, era un om foarte curat, să ştiţi… e bolnav după mătură. Adica trebuia să ascunzi mătura de el, că dădea de 10 ori într-un loc”, a afirmat Jan Purice, proprietarul grădinii.

Varianta celor doi agresori e complet diferită de cea a bătrânului. Cel mai tânăr și mai violent dintre ei le-a spus polițiștilor că în noaptea în care a fost cât pe ce să omoare un om era băut și că nu-și mai amintește nimic. Prietenul său le-a spus anchetatorilor că distrugeau ceva la intrarea în pasaj, iar bătrânul ar fi încercat să-i oprească şi că de aceea l-au bătut.

„Nu mai știu cum m-a bătut. M-a trântit pe jos sau ceva de genul ăsta. Nu mai știu cum m-a bătut. Nu îmi amintesc cum. Dar știu sigur că m-a bătut”, a declarat Dumitru Neculaie.

Indiferent care se va dovedi a fi adevărul, drama bătrânului a impresionat o țară-ntreagă.

„Vizitat de membrii familiei nu a fost. Au fost, în schimb, multe persoane din Braşov care vor să vină să-l viziteze şi să-l ajute material, chiar spiritual”, a spus Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al Spitalului judeţean Braşov.

Printre cei care vor să dea o mână de ajutor este şi scriitoarea Irina Binder.

Pe Facebook continuă să curgă mesaje de la oameni impresionați de suferința bătrânului.

Un stomatolog s-a oferit sa-i repare gratuit dantura distrusă. Un restaurant îi va trimite zilnic o masă caldă. Mai mulți oameni de afaceri au anunțat că îi vor oferi un loc de muncă. Oameni simpli au donat fiecare cât a putut.

„Mai sosesc bănuți! Tocmai ce am răspândit cunoscuților contul de donații, nu înainte de a participa și eu.”

„Nu putem schimba cele întâmplate, însă îl putem spijini pe acest om bun, cum şi cât poate fiecare. Din solidaritate, respect şi omenie.”

„Bună seara. V-am trimis 150 de lei. Mai am 300 până la salariu. Am făcut jumi-juma.”