Carnea de miel, vândută în Olt între 10 și 24 de lei/ kg. Mâine începe sacrificarea în centrele autorizate

660

Mai puțini în acest an pentru că nu au avut timp să crească, mieii se vând cu prețuri mai mici la fermieri- în viu, iar gata tăiați la preț aproape dublu/kg în supermarket. Mâine se dă startul sacrificării în trei centre autorizate din județ.

Gătit la rotisor, cuptor sau ceaun, tocană, ciorbă, borș, drob, în plăcinte și rulade sau multe alte rețete, după preferințele fiecăruia, mielul este la mare căutare în această perioadă. La mare căutare, însă cu ofertă mică, având în vedere faptul că mulți crescători nu se încumetă să-i scoată la sacrificat fiind destul de mici.

Din gospodărie, în acest an, în viu, mieii se vând cu prețuri diferite, în funcție de zonă, potrivit anunțurilor postate pe site-uri de vânzări: Alimănești- 10 lei/kg, Scornicești- 11 lei, Colonești, Corabia, Giuvărăști, Voineasa, Grădinile- 12 lei, Izbiceni- 13 lei, Studinița- 15 lei, Caracal- 20 lei. Sunt prețuri pe care însă crescătorii le negociază. În supermerketuri, prețul pornește de 18,99 lei/kg (un sfert anterior de miel), 22,99 lei/kg (miel întreg) și 23,99lei/kg (sfert posterior de miel).

Cei care doresc să cumpere de la crescători, însă sacrificat numai după efectuarea examenului ante și post mortem de către medicii veterinari, pot găsi începând de mâine miei în trei centre autorizate din județ: fostul abator Strehareţi din Slatina, Piaţa Agroalimentară Balş și Piața Drăgăneşti-Olt, care vor funcționa până pe 7 aprilie, iar în Târgul Săptămânal de la Osica de Sus pe 7 aprilie.

DSVSA OLT a identificat târgurile săptămânale în care se comercializează și animale
vii și a constituit 14 echipe care vor efectua controale și verificări ale modului în care sunt
respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile de animale, în perioada următoare.
Localitățile în care se organizează târguri săptămânale și cu comercializare de animale vii și
care vor fi supravegheate sunt: Văleni, Drăgănesti Olt, Caracal, Balș, Izbiceni, Vădăstrița, Osica de Sus, Iancu Jianu, Potcoava, Tufeni, Dobroteasa, Vâlcele, Slătioara.

„Carnea de  miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar veterinar, poate fi un vector destul de bun pentru câteva boli parazitare cum ar fi sarcosporidioza, cisticercoza sau boli infecțioase precum salmoneloza, colibacitoza, campilobacterioza, care pot produce toxiinfecții alimentare în urma consumului la om”, atenționează DSVSA Olt.