Peste 200 de slătineni sărbătoresc duminică Paștele

113

Pentru peste 200 de slătineni, astăzi este Vinerea Neagră, urmând ca mâine să aibă loc slujba de Înviere. Anul acesta catolicii serbează Învierea Domnului cu o săptămână înaintea ortodocșilor.

Potrivit calendarului catolic 2018, creștinii celebrează sărbătoarea Învierii pe 1 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. Peste 200 de slătineni nu vor serba duminică Floriile, ci Învierea Domnului. Pentru catolici, astăzi este Vinerea Neagră, urmând ca mâine să aibă loc slujba de Înviere.

Ieri, în Joia Sfântă, a avut loc Liturghia crismei, adică a sfinţirii uleiurilor, când peste 300 de preoţi din toată dieceza şi-au reînnoit făgăduinţele din ziua hirotonirii. Astăzi, în Vinerea Sfântă, nu se celebrează Liturghia, iar altarul nu are nimic pe el, nici cruce, nici sfeșnice sau fețe de altar. Întreaga zi este de post și abstinență, iar deseară se marchează Patima Domnului. Celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale se va face în Slatina la biserica ,,Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, singura din judeţul Olt.

Odată la câţiva ani, Paştele catolic şi ortodox este sărbătorit împreună, cum s-a întâmplat anul trecut. Anul acesta, ortodocșii serbează Învierea Domnului peste o săptămână. Data Paştelui diferă din anul 1582, când Biserica Romano-Catolică a trecut la calendarul gregorian, iar Biserica ortodoxă a rămas după calendarul iulian.