O nouă provocare pentru Colibășanu: o nouă rută pe Everest

67

Originar din Slatina, alpinistul Horia Colibășanu a pornit ieri spre munții Himalaya pentru o nouă ascensiune pe Everest. Anul trecut, Colibășanu a urcat pe „acoperișul lumii” (8848m) fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

Cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, a pornit spre o nouă provocare: deschiderea unei rute noi spre vârful Everest. Expediția va începe pe 3 aprilie, o dată cu trekkingul pe Valea Khumbu, în Nepal, şi se va încheia la sfârşitul lunii mai.

“Expediţia din acest an este o provocare pentru mine, ca alpinist de mare înălţime. Mi-am propus să încerc deschiderea unei rute noi de urcare pe vârful Everest, bazându-mă pe experienţa de până acum şi în special pe cea de anul trecut, când am reuşit să rămân mai multe zile la rând la altitudine de peste 8.000 de metri”, a spus Horia Colibășanu despre obiectivul din acest an.

Partener de expediție penmtru român este alpinistul slovac Peter Hámor, care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Pentru alpinistul născut la Slatina este cea de-a 20-a expediție internațională şi cea de-a 15-a în Himalaya. El este primul român care a urcat pe Everest (8848) practicând alpinismul pur și care a înregistrat  o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional, urcând pe „acoperișul lumii” fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Colibășanu este alpinist pur, românul ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse – opt – , printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume. A mai urcat pe Manaslu (8.163m), Shishapangma (8.027m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m) și Everest (8.848m).