FOTO/ Elevi , profesori și artiști francezi, colaborare teatrală cu elevii CN Radu Greceanu Slatina

392

O delegație franceză din care fac parte elevi și cadre didactice din Loiret și artiști profesioniști ai teatrului Clin d’Oeil  din Orleans se află într-o misiune de lucru în județul Olt, în perioada 26 – 31 martie. Ei vor pune în scenă o piesă de teatru în colaborare cu elevi ai Colegiului Național Radu Greceanu Slatina.

Cabaret des  mots (Cabaretul cuvintelor), scrisă de maestrul Matei Vişniec, dramaturg român foarte cunoscut și apreciat de publicul francez, dar și român, este piesa de teatru pe care elevi ai Colegiului Național ”Radu Greceanu”, îndrumați de Profesor Dana Iancu o vor pune în scenă împreună cu elevi din Franța. În această săptămână, Oltul este vizitat de o delegație franceză din care fac parte elevi și cadre didactice din Loiret și artiști profesioniști ai teatrului Clin d’Oeil  din Orleans.

ʺPrincipala acțiune cuprinsă în cadrul programului prevede organizarea unor spectacole de teatru în colaborare cu Piesa care va fi pusă în scenă,. Reprezentațiile vor fi susținute în amfiteatrul Colegiului Național ”Radu Greceanu” (miercuri, 28 martie 2018, ora 17:00), pe scena Centrului Cultural ”Eugen Ionescu” din Slatina (joi, 29 martie 2018, ora 18:00) și la Teatrul Național din Caracal (vineri, 30 martie 2018, ora 17:30). Intrarea va fi liberă și sunt invitați să participe elevi, cadre didactice și iubitori de teatru din județ.ʺ, declară Miruna Ginerică, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Olt, instituție care din 2006 derulează un program de parteneriat cu Departamentul Loiret prin care oltenii iau lecții de la francezi și invers, prin schimburi de experiență și vizite reciproce. Împreună s-au făcut pași în modernizarea spitalului Slatina, în cultură sau educație, agricultură, turism și tineret.

Acest proiect cultural a fost pregătit intens, timp de un an, de elevii din cele două țări și face parte din calendarul manifestărilor prevăzute în cadrul parteneriatului, care leagă cele două comunități. De asemenea, în program sunt incluse vizite tematice de descoperire a patrimoniului cultural local (cetatea Sucidava, mănăstirea Brâncoveni, întâlniri cu meșterii populari din județ).

ʺÎn etapa următoare a proiectului, în perioada 16 – 21 aprilie 2018, elevii de la Colegiul Național ”Radu Greceanu”, însoțiți de cadre didactice, vor susține aceleași reprezentații în Orașul Orleans și la sediul Ambasadei României din Paris. În plus, proiectul teatral al tinerilor din Olt și Orleans va fi inclus pe agenda proiectului SEZONUL Franța –România (decembrie 2018 – iulie 2019), la invitația Ambasadorului României la Paris, E.S. Luca Niculescu, care a apreciat cooperarea de mai mult de un deceniu între Consiliul Județean Olt și Departamentul Loiret.ʺ, mai anunță Miruna Ginerică.

Activitățile programate cu această ocazie vizează încurajarea francofoniei în rândul tinerilor din județul Olt și promovarea valorilor culturale naționale și europene.

Foto primele reprezentatii ale Trupei REGE a Colegiului National Radu Greceanu si elevi ai Colegiului Charles Riviere din Orleans pe scena Colegiului National Mihai Viteazul din Bucuresti, cu piesa Cabaretul Cuvintelor de Matei Visniec: