Expoziție inedită la Slatina: opt artiști basarabeni, invitați la celebrarea Unirii Basarabiei cu România

94

Muzeul Județean Olt invită publicul iubitor de artă, dar și pe cel care dorește să se unească în cuget și simțiri cu frații basarabeni pentru a celebra Unirea Basarabiei cu România, la Galeria Artis, mâine, la expoziția „Basarabia. Ofrandă Tricolorului”.

75 de lucrări având ca subiecte artistice peisajul, arta abstractă și conceptuală, pastelul, natura statică, etc vor fi prezentate mâine, începând cu ora 16.00, slătinenilor, de către opt artiști plastici basarabeni, invitați speciali în cadrul acțiunilor culturale organizate pentru a marca cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Expoziția de Artă Contemporană „Basarabia. Ofrandă Tricolorului” are ca protagoniști artiști plastici cu origini basarabene: Vitalie BUTESCU – Ștefan Vodă, Victor CREȚU – Chișinău, Iurie LUPU – Briceni, sat Colicăuți, Sergiu PLOP – Dondușeni, sat Arionești, Dragoș PLOP – Râmnicu-Vâlcea, Vasile SITARI – Briceni, sat Tabani, Zinaida SITARI -Călărași, sat Șipoteni, Eugen STERPU – Rîșcani, sat Damașcani.

„Demersul artistic este un omagiu spiritual circumscris aniversării la 27 martie 2018 a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România. Manifestările organizate de Muzeul Județean Olt în ziua de 27 martie vor fi în consonanță istorică și din punct de vedere al adevărului istoric. Se cunoaște faptul că acum, un secol, pe 27 martie 1918, lucrările Sfatului Țării, corpul legislativ al Basarabiei din acele timpuri, au început la ora 16, 15  și s-au finalizat la ora 19,20. Ne vom adapta la secundă acestui interstițiu cronologic. La 27 martie 1918, între ora 16, 15 și 18,30, după votul la vedere, cu strigare, al celor 125 de deputați prezenți (86 de voturi pentru Unire, 3 împotrivă, 36 abțineri) s-a strigat „Trăiască Unirea cu România-Mamă!”. Vă invităm pe toți cei care simțiți, gândiți și iubiți românește pe 27 martie 2018, ora 16, 00,  în anul Centenarului, să celebrăm Ziua Întâi a Marii Uniri.”, este invitația lansată de dr. Laurențiu GUȚICĂ, manager Muzeul Județean Olt.

Evenimentul va fi completat cu un program muzical-artistic susținut de Școala Populară de Artă și Muzică Slatina, invitați : Taraful Mitel Drăgulin, Vasia Oprea și Cristian Laurențiu – Nicolae, dar și un recital al rapsodului popular Ion Crețeanu.

La ora 19,00, manifestările vor continua cu un concert extraordinar dedicat Basarabiei susținut de Ansamblul Profesionist  de Promovare a Culturii Tradiționale „Doina Oltului”, la Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina. Invitați speciali: interpreții de muzică populară Nicu Mâță (sat Năvârnești, rn. Fălești, Basarabia) și Ilie Caraș (sat Ropcea, rn. Storojineț, regiunea Cernăuți, Bucovina).

Programul manifestărilor :

Expoziții, spectacole și invitați din Basarabia, la Slatina, de CENTENAR. Programul acțiunilor

 

Pe aceeași temă :

Doina Oltului, în concert de Ziua Basarabiei, cu invitați speciali