Sătenii din Nadăș se-ntorc mai mulți să intre-n GREVA FOAMEI în fața Tribunalului Olt

168

Mâine, sătenii din localitatea arădeană Nadăș, al căror sat a fost retrocedat în 2006, se reîntorc la Slatina pentru a relua protestul în fața Tribunalului Olt. De data aceasta, mai numeroşi.

Sătenii din Nadăș, județul Arad, au ales săptămâna trecută să intre în greva foamei în fața Tribunalului Olt, în semn de protest față de o hotărâre a acestei instanțe. Magistrații olteni au decis în urmă cu două săptămâni să caseze o hotărâre a Judecătoriei Balș prin care oamenii din localitate își redobândeau dreptul de proprietate cu moștenitorii fostului moșier. Cu speranţa de a atrage atenția autorităților asupra nedreptății care li s-a făcut în 2006, când întreg satul a fost retrocedat, trei repreyentanţi ai comunităţii arădene au făcut greva foamei timp de două zile în faţa Palatului de Justiţie din Slatina.

Cazul Nadăş, în ştirile Realitatea Oltului:

https://realitateaoltului.ro/2017/09/22/satenii-din-nades-salvati-de-magistratii-din-bals/

https://realitateaoltului.ro/2018/03/14/inedit-satenii-care-si-au-pierdut-localitatea-protest-la-tribunalul-olt/

https://realitateaoltului.ro/2018/03/14/cu-pretul-vietii-isi-vor-satul-inapoi/

Mâine, sătenii nemulţumiţi se reîntorc cu frţe proaspete şi mai numeroşi. De data aceasta, 20 de persoane vor protesta în faţa instanţei oltene.

În septembrie 2017, judecătorii din Balș au dat câștig de cauză locuitorilor satului Nadăș din județul Arad care, după 12 ani de drumuri prin instanțe, își recâștigau astfel satul. Magistrații olteni au admis cererea Comisiei judeţene din Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi a Comisiei locale Tăuţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de revizuire a sentinţei 657/2006 a Judecătoriei Ineu, pronunţată în dosarul nr. 457/2006 cunoscut sub numele ,,Dosarul Nadăş”. Prin aceasta, Judecătoria Ineu a împroprietărit, în urmă cu peste 10 ani, familia Colțeu, cu este 8500 de hectare de păduri și terenuri agricole. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor din Olt după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că testamentul prin care familia Colțeu a moștenit satul Nadăș a fost unul fals.

Bucuria sătenilor a fost însă scurtă, magistrații de la Tribunalul Olt, care au judecat apelul familiei Colțeu, hotărând casarea cauzei și trimiterea spre rejudecare la Judecătoria Balș.