Elevi din Caracal și alte 4 țări învață unii de la alții să devină oameni de afaceri

962

Colegiul Tehnic ”Matei Basarab” din Caracal a găzduit joia trecută o întâlnire la care au participat invitați din Italia, Letonia, Portugalia, Grecia și România, parteneri în cadrul proiectului european ”Youth Inclusive Entrepreneurship Lab” Erasmus+.

12 invitați din cinci țări au participat spre finele săptămânii trecute la Caracal, la un eveniment destinat educației elevilor în spirit antreprenorial. Colegiul Tehnic ”Matei Basarab” din Caracal a organizat evenimentul ”Transfer de bune practici în dezvoltarea competențelor antreprenoriale” din cadrul proiectului ”Youth Inclusive Entrepreneurship Lab” implementat de către Primăria Municipiului Caracal în parteneriat cu Primăria din Estarreja – Portugalia, Primăria din Rēzekne – Letonia, Primăria din Cinisello Balsamo (Milano)- Italia și Primăria din Karditsa – Grecia.

Evenimentul a fost organizat de către o echipă formată din 5 profesori ai Colegiului Tehnic ”Matei Basarab”: Nicoleta Olcott, Luminița Gîtan-Nicola, Livia Zegheanu, Slătculescu Mihaela și Magda Brujan, iar coordonarea activităților a fost realizată de către directorul Marina Samiee și directorul adjunct Maria Nițu. La acest eveniment au participat persoane din Portugalia, letonia, Italia și Grecia.

„Activitățile principale ale evenimentului au fost prezentarea exemplelor de bună practică în dezvoltarea competențelor antreprenoriale la elevi și prezentarea colegiului. Astfel, a fost explicată metoda firmelor de exercițiu ca metodă eficientă în formarea tinerilor antreprenori. Totodată, s-au prezentat realizările elevilor colegiului la diverse competiții locale, regionale și naționale pe această tematică, precum și implicarea lor în proiectul național ”Practică Teoria”. Diplomele obținute de elevi la competițiile Business Plan au constituit o dovadă a eforturilor profesorilor și elevilor participanți la astfel de competiții și o modalitate de a prezenta invitaților performanțele din acest domeniu ale elevilor colegiului, performanțe care au fost obținute prin aplicarea metodei firmelor de exercițiu.”, arată directorul Marina Samiee.

Cum Colegiul Tehnic ”Matei Basarab”, prin profesorii și elevii implicați, a demonstrat profesionalism și dedicație în utilizarea metodei firmelor de exercițiu și este parte integrantă a rețelei naționale și internaționale în același timp, în cadrul întâlnirii au fost prezentate atât website-ul național ROCT care reprezintă Centrala Rețelei Firmelor de Exercițiu/Întreprinderilor Simulate din România ce a fost înființată prin Ordin al Ministerului Educației Naționale, cât și website-ul EUROPEN-PEN International care reprezintă organizația internațională nonprofit ce administrează toate întreprinderile simulate dezvoltate în întreaga lume, peste 7500 întreprinderi simulate dezvoltate în școli, universități sau instituții de formare profesională din peste 40 de țări la nivel internațional, oferind o abordare unică de dezvoltare a competențelor de afaceri a peste 200 000 tineri anual.

„Cu privire la activitatea de prezentare a școlii, invitații au avut posibilitatea de a cunoaște modul în care școala oferă elevilor săi posibilitatea de a-și dezvolta competențe profesionale pentru mai multe domenii ocupaționale. Cu această ocazie, au fost prezentate atât sălile de curs cât și laboratoarele de specialitate ale liceului. „, declară profesorul Nicoleta Olcott.

Invitații de peste hotare au apreciat exemplele de bună practică și informațiile prezentate.