Simulări de BAC la mijloc de examen. Luni, prima probă

50

Elevii din anii terminali de liceu se pregătesc să arate în ce măsură sunt pregătiți să promoveze Bacalaureatul. De luni încep simulările naționale ale probelor scrise.

Săptămâna viitoare, elevii claselor a XI-a și a XII-a vor susține probele scrise de Bacalaureat. Simularea națională va începe luni, 19 martie, cu proba la limba și literatura română, pe 21 martie se va da proba obligatorie a profilului, iar proba la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie, și va fi susținută exclusiv de elevii clasei a XII-a.

Simularea examenelor scrise vine după susținerea probelor orale ale examenului propriu-zis, în perioada 12- 22 februarie fiind susținute evaluările competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, competențelor digitale și competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Cursurile pentru clasele a XII-a/ XIII-a se încheie pe 25 mai. Prima sesiune a examenului de maturitate va continua în iunie, cu probele scrise: 25 iunie- română, 27 iunie- proba obligatorie a profilului, 28 iunie proba la alegere a profilului și specializării.

Anul trecut, rata promovabilității în județul Olt a sărit de 65%.

Examenul simulat va fi supravegheate audio-video și, începând cu ora 9.00, subiectele vor fi rezolvate în timp de 3 ore de către liceeni. Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, iar rezultatele vor fi analizate la clasă, în ședințe cu părinții, în consiliile profesorale și nu vor fi trecute în catalog decât la solicitarea scrisă a elevului. Fiecare școală va trimite către insectoratul școlar un raport privind planul de acțiune cu măsurile de remediere, iar școlile cu rezultate slabe vor fi monitorizate și îndrumate de IȘJ.

Ministerul urmărește astfel familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susține, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise.

Simularea Evaluării Naționale a fost susținută de către elevii de clasa a VIII-a în perioada 5-7 martie, iar astăzi vor fi comunicate rezultatele.