Trei oltence, premiate la Festivalul Național de Folclor de la Piatra Neamț. Iată cum au cântat

558

Vocile Oltului se impun din ce în ce mai des în competiții mari de folclor. În acest weekend, trei dintre premiile Festivalului- concurs de muzică populară pentru copii și tineret „Florile Ceahlăului” – Piatra Neamț au ajuns în Olt.

Mândră vatră folclorică, județul nostru se poate mândri în acest moment cu unele dintre cele mai bune și modelate voci care să ducă mai departe zestrea străbună, cântece autentice ritmate, doine și balade frumoase, povești țesute sau cusute pe fote și ii cum numai în Țara Oltului găsești. Generația tânără îmbrățișează și studiază cu drag muzica populară și se impune în competiții naționale și chiar internaționale cu ușurință. Ultimul succes al mlădițelor Oltului a fost înregistrat la Piatra Neamț, în perioada 9-11 martie, unde a fost organizată cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Național „Florile Ceahlaului”. Ediție la care, în urma preselecțiilor, au fost admiși nu mai puțin de 89 de concurenți din toată țara pentru secţiunea “Canto tradiţional românesc” pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 25 ani și secţiunea “Instrumente populare” (vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai) destinată acelorași vârste. Preşedintele juriului a fost prof. dr. Elise Stan – etnomuzicolog şi realizator TV.

Printre cei 43 de concurenți admiși s-au numărat și trei oltence: Alina Maria Mihai- 14 ani, din Potcoava, Diana Georgiana Monete- 14 ani, din Valea Mare și Roberta Elena Buzurin- 12 ani, din Găneasa, toate trei ajungând în marea finală în urma unei evoluții de excepție.

Locul I a fost câștigat de Roberta Buzurin, un nume care deja ne-a obișnuit cu revendicarea trofeelor la festivalurile la care participă. Ea a fost pregătită pentru acest concurs de maestrul Marin Constantin, fost dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului. „Aduc cu MAAAARE bucurie în Olt Premiul I la Festivalul Național „Florile Ceahlăului” – Piatra Neamț. A fost o experiență minunată! TOTUL a fost la superlativ: oamenii, orașele, peisajele și mai ales juriul, orchestra și festivalul în sine! Este o experiență care o să rămână veșnic în amintirea mea. Mulțumesc părinților mei pentru sprijinul acordat și nu în ultimul rând maestrului dirijor Marin Constantin, omul care îmi sprijină pașii în acest drum minunat”, sunt cuvintele Robertei.

Roberta Buzurin – Primavara, Primavara (doina) si piesa "Aoleu lele Marie" ?❤❤

Publié par Roberta Buzurin sur vendredi 9 mars 2018

 

Locul III a revenit tot unei reprezentante a Oltului: Alina Mihai, elevă a Școlii Populare de Artă Slatina, membră a Grupului Vocal Mlădițele Oltului, pregătit de prof. Victoria Cică, solist profesionist al Ansamblului Doina Oltului. „Sunt mândră să duc premiul III în Potcoava, orașul meu natal. Mulțumesc juriului pentru încrederea și premiul acordat, mulțumesc orchestrei „Floricică de la munte” și domnului dirijor Călin Corai, mulțumesc doamnei profesor Victorița Cică! „, este mesajul Alinei.

 

Evoluție Alina Mihai: https://www.facebook.com/100011784077154/videos/481224408947024/

Nici cealaltă reprezentantă a Oltului nu a plecat cu mâna goală, evoluția sa „furând” juriului tot un premiu important: locul III. Diana Monete este, de asemenea, deși are doar 14 ani, una dintre vocile tinere de excepție, ea câștigând numeroase trofee și premii la competiții naționale și internaționale. „Premiul III la festivalul „Florile Ceahlaului” ! Îi mulțumesc minunatului juriu pentru premiul acordat si pentru sfaturile oferite . A fost o seară frumoasă, alături de oameni deosebiți „, a transmis Diana.