Primar prins în flagrant în timp ce mituia un ziarist cu 200 de euro

315

Un primar din Cluj a fost prins în timp ce mituia un jurnalist. Este vorba despre primarul din Beliș, Viorel Matiş (PSD), care este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, fiind prins în flagrant.

Este vorba despre jurnalistul Ionuț Doduț, de la Info Huedin. ”Pentru a pune capăt speculaţiilor, ne vedem obligaţi să facem o precizare: confirmăm că Viorel Matiş, primarul din Beliş, a fost prins în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie în timp ce încerca să cumpere cu bani tăcerea unui reporter INFO Huedin şi Ziarul Clujean. Pentru că suntem parte în dosar, nu putem face alte precizări la acest moment”, precizează singurul reporter al celor două publicații.

”La data de 03.03.2018, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, cu sprijinul tehnic al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Cluj, l-au prins în flagrant pe Matiş Viorel, primar al comunei Beliş, judeţul Cluj, în timp ce acesta oferea suma de 200 euro, numitului D.I.V., ziarist,  pentru a nu mai publica articole critice la adresa sa.

În fapt, urmare a apariţiei în mass-media a unor materiale defăimătoare la adresa sa, inculpatul Matiş Viorel l-a contactat pe autorul lor şi i-a propus încheierea unor contracte de publicitate, remunerate, cu Primăria Comunei Beliş pentru a renunţa la publicarea pe viitor a acestora.

Ulterior, inculpatul i-a oferit martorului (denunţător) D. I. V. suma de 1.000 de lei lunar de la Primăria comunei Beliş, prin încheierea unui contract de publicitate, sau suma de 500 lei lunar din banii proprii, fără încheierea unor acte, pentru a nu mai publica pe viitor articole critice la adresa sa.

Inculpatul i-a înmânat efectiv martorului, în două tranşe, sumele de 1000 lei, respectiv 200 euro.

Procurorul de caz a dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Matiş Viorel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, prev. de art. 290 Cod penal, rap. la art.308 alin.1 din Cod penal şi delapidare, prev. de art.295 Cod penal cu aplic. art.38 alin.1 Cod penal, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 3 martie 2018, ora 18:30.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv trimiterea în judecată sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.