Doi olteni, câștigători la Festivalul „Tita Bărbulescu”

931

Tinerii soliști de folclor Gianina David și Cosmin Gaciu se află printre câștigătorii Festivalului- Concurs Național al cântecului popular românesc „Tita Bărbulescu”, Topoloveni.

Voci tinere de folclor de mare viitor are Oltul, numeroase vlăstare îndrumate de profesori inimoși și cu dragoste de cântecul popular autentic reușind să se impună tot mai des la marile festivaluri de gen. Printre ei și doi soliști care au reușit weekendul trecut să impresioneze juriul Festivalului- Concurs Național al cântecului popular românesc „Tita Bărbulescu”, organizat la Topoloveni, Argeș. În concurs au intrat soliști vocali de muzică populară din întreaga țară și din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.

Marele premiu și trofeul festivalului a fost câștigat de Ionuț Cocoș din Slobozia, locul I a revenit solistului Alexandru Lilea din județul Dolj, locul II- Gianina David din Giuvărăști (Olt) și Stelian Păun din Giurgiu, locul III- Andrada Betej și Mihaela Daju, ambele din Gorj, premiul special Nicoleta Ghelase din Brăila, mențiuni- Izabela Cristescu din Argeș și Cosmin Gaciu din Olt.

Gianina David este elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, are 17 ani și este pregătită de prof. Loredana Streche. Cosmin Gaciu are 18 ani, cântă la cobză, dar şi la vioară, instrumente pe care a început să le studieze încă de când a învăţat să rostească primele cuvinte, avându-l profesor chiar pe tatăl său Constantin Gaciu.

Festivalul a fost organizat de Primăria orașului Topoloveni, împreună cu casa de cultură Pr. Ion Ionescu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, ca o manifestare care își propune valorificarea tezaurului folcloric din România, afirmarea și promovarea valorilor autentice, introducerea în circuitul național de noi talente, cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării.

Născută în 1936 în Topoloveni, Tita Bărbulescu este una dintre cele mai apreciate și longevive artiste de muzică populară.