NU hrăniți lebedele cu pâine și semințe sărate, le puteți îmbolnăvi!

3302

În această perioadă de ger, nu puțini sunt cetățenii care, iubitori de natură și păsări, își amintesc de speciile de pe râul Olt, în special lebede, și le aduc hrană. Specialiștii atenționează însă că hrana de un anumit tip nu le ajută, ci le poate îmbolnăvi.

Păsările de pe râul Olt atrag, fie că este cald sau rece, numeroși cetățeni care să le admire și să le fotografieze. Lebede, pelicani, egrete, cormorani, berze și pescăruşi, rațe sălbatice sau specii noi care au poposit pe Olt (pescărușul lui Franklin și cufundarul cu cioc alb) îmbogățesc fauna de pe râul Olt și fac spectacol prin frumusețea și numărul lor. Din cele aproape 200 de specii existente în aria de protecție Oltul Inferior, cele mai apreciate sunt lebedele ce se strâng în apropierea Podului de peste Olt la intrarea în Slatina. Și nu puțini sunt cetățenii care, pe timp de ger, se gândesc la ele și merg să le ofere hrană.

Însă, specialiștii atrag atenția că nu orice hrană este potrivită acestor păsări și că, în loc să le ajute să supraviețuiască iernii, hrana nepotrivită le poate îmbolnăvi. Printre alimentele nerecomandate se numără pâinea și biscuiții, iar semințele de floarea soarelui trebuie să fie nesărate. „Nu le dați semințe sărate, pentru că sarea este dăunătoare pentru păsări. La fel de dăunătoare este și pâinea, care nu este recomandată să facă parte din dieta păsărilor sălbatice, biscuit sau orice alte produse de patisserie-cofetărie. Asemenea, nu le dați hrană pentru câini și pisici sau alte animale de companie. Aceasta nu este sănătoasă pentru păsările sălbatice și, în plus, va atrage în zonă coțofenele, ciorile și pisicile”, atrage atenția Societatea Ornitologică Română.

Păsările au  nevoie de hrană grasă (cu multe calorii) în timpul iernii, pentru a supraviețui nopților geroase. Potrivit specialiștilor, hrana nu trebuie aruncată pe apă, ci pusă în hrănitori.

„Se mai pot da păsărilor: păsat, făină de porumb măcinată mare (sau mămăligă), orez și ovăz (de preferință  fierte), cartofi  și morcovi  fierți, alte zarzavaturi fierte, bucăți de măr, alte fructe, miez de nucă, arahide, fructe de  pădure strânse  toamna și uscate, scoruș, porumbele, soc. Unele   produse de origine animală sunt  foarte hrănitoare și apreciate de păsări: slănina (nesărată și neafumată), untura de porc, carnea fiartă, ou fiert, brânza. „, informează Societatea Ornitologică Română.