Creșterea efectivelor de taurine susținută de parlamentarii olteni, aprobată de Senat

225

Programul de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțata Românească, Brună și Sura de Stepă, propunere legislativă aparținând deputatului de Olt Alexandru Stănescu și susținută de parlamentarii olteni Dan Ciocan, Marius Iancu și Paul Stănescu, a fost adoptat miercuri de Senat.

Alexandru Stănescu este unul dintre cei patru inițiatori ai unei legi prin care se urmărește creșterea efectivelor de taurine la nivel național prin acordarea unui ajutor de stat pentru investiții de realizare de ferme noi și adăposturi noi pentru animalele de reproducție, precum și stimularea asocierii în cooperative. Printre cei 173 de parlamentari care susțin propunerea legislativă se numără și senatorul de Olt Paul Stănescu și deputații de Olt Dan Ciocan și Marius Iancu.

Inițiativa este motivată de criza severă cu care se confruntă la nivel european creșterea bovinelor, determinată și de prelungirea embargoului impus Rusiei până la finele lui 2017 și o scădere a cererii de produse din partea Chinei. Inițiatorii atrag atenția că la nivel național au scăzut, din 2007 până în 2016, efectivele de taurine cu 27%. Din totalul efectivelor, din structura de rasă a efectivului femel taurin catagrafiat în 2017, Bălțata Românească reprezintă 31,9%- 497.163 capete.

Programul ar urma să fie derulat prin direcțiile de agricultură, schema de ajutor de stat fiind aplicată pe perioada 2018- 2020 pentru : înființare ferme și adăposturi noi pentru animale de reproducție cu capacități cuprinse între minim 50 de lcouri de cazare și de maxim 300 de locuri de cazare/beneficiar; construcția fermelor și adăposturilor noi; achiziționarea de utilaje și echipamente (pentru furajare, adăpare, microclimat, evacuarea și tratarea dejecțiilor); costuri cu proiecte, servicii și studii de mediu/fezabilitate; achiziția sau producție de animale de reproducție pentru prima populare. Condiția este ca activitatea de creștere și exploatare a taurinelor să se desfășoare pe o perioadă de minimum 10 ani de la finalizarea investiției.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 28 februarie, Camera Deputaților fiind cameră decizională.