Din vacanța zăpezii, în simulări naționale: de luni Evaluarea Națională, apoi BAC-ul

191

Elevii din anii terminali se bucură mai puțin de vacanța impusă de condițiile meteo ce le dă timp de săniuș colegilor, ei pregătindu-se să arate în ce măsură sunt pregătiți să promoveze examenele naționale de Evaluare Națională și Bac. De luni încep simulările naționale ale probelor scrise.

Așezați câte unul în bancă, supravegheați de profesori și camerele audio-video și cu subiectele în față, elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a vor susține probele scrise de Evaluare Națională și Bacalaureat. Simularea națională va începe luni, 5 martie, pentru absolvenții de gimnaziu și pe 19 martie pentru cei de liceu.
Inspectoratul Școlar Județean Olt a publicat astăzi procedura privind organizarea și desfășurarea simulărilor, care se vor derula după tiparul examenelor propriu-zise. Începând cu ora 9.00, subiectele vor fi rezolvate în timp de 2 ore de către elevii de clasa a VIII-a și 3 ore de către liceeni. Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, iar rezultatele vor fi analizate la clasă, în ședințe cu părinții, în consiliile profesorale și nu vor fi trecute în catalog decât la solicitarea scrisă a elevului. Fiecare școală va trimite către insectoratul școlar un raport privind planul de acțiune cu măsurile de remediere, iar școlile cu rezultate slabe vor fi monitorizate și îndrumate de IȘJ.
Ministerul urmărește astfel familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susţine la finalul celor două cicluri de învățământ, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise.
Calendarul simulării Evaluării:
• 5 martie – Limba și literatura română;
• 6 martie – Matematică;
• 7 martie – Limba și literatura maternă;
• 16 martie – comunicarea rezultatelor.
Simulare BAC (calendar comun pentru clasele a XI-a și a XII-a):
• 19 martie – Limba și literatura română/E)a);
• 20 martie – Limba și literatura maternă/E)b);
• 21 martie – proba obligatorie a profilului/E)c).
• Proba la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie și va fi susținută exclusiv de elevii clasei a XII-a.