Reactualizare coduri: Oltul, sub Cod Portocaliu de ger și două Coduri Galbene de ninsoare și viscol

1099

Administrația Națională de Meteorologie a reactualizat atenționările de vreme rea. Oltul se situează încă sub coduri galbene și portocaliu.

 ANM menține până pe data de 1 martie, ora 10,00 codul Galben de val de frig pentru toată țara, cu temperaturi cu peste 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an, avertizând că intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece. Totodată, Oltul este menținut sub Cod Portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, ANM atenționând că ʺ valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. ʺ

În ceea ce privește ninsoarea și viscolul, Oltul este plasat sub două Coduri Galbene. Astfel, astăzi între orele 10.00- 18.00 sunt anunțate ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol, cu vânt ce va sufla în general moderat, temporar cu intensificări de 40…50 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

Cea de-a treia avertizare meteorologică, pentru intervalul 27 februarie, ora 23.00- 28 februarie, ora 23.00, plasează Oltul sub Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului, viscol. ʺ În intervalul menționat aria ninsorilor va fi în extindere, începând din sud-vest și va cuprinde jumătatea de sud a țării. În Muntenia, Dobrogea, precum și în jumătatea sudică a Olteniei și a Moldovei ninsorile vor fi local însemnate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul se va intensifica treptat pe parcursul nopții de marți spre miercuri (27/28 februarie) și va avea viteze de 45…55 km/h, iar miercuri (28 februarie) în sud-est rafalele vor depăși temporar 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.ʺ, arată ANM.

În această dimineață, în zona Caracal stratul de zăpadă măsura, potrivit ANM, 31cm, iar temperature era de -7 grade Celsius, în timp ce pe zona Slatina stratul de zăpadă atingea 25 cm, temperatura înregistrată fiind de -8 grade Celsius.