Vine gerul! Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de prefect

159

Un val de frig cumplit va lovi întreaga țară. Va fi Cod Galben de temperaturi scăzute de duminică dimineață, iar de luni, 28 de județe, printre care se numără și Oltul, se vor afla sub Cod Portocaliu de ger până la 1 martie. Prefectul de Olt a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili măsurile ce vor fi luate pentru ca nimeni să nu aibă de suferit.

Începând dinaceastă noapte până joi, 1 martie, un valul de frig va cuprinde treptat toată țara. Temperaturile vor scădea, astfel că se vor înregistra temperaturi şi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Valul de vrig va cuprinde la început jumătatea de nord. Mai grav este că vor exista intensificări ale vântului care vor amplifica senzaţia de frig.

Potrivit meteorologilor, „Din seara zilei de sâmbătă, 24 februarie, și până duminică noapte, 25/26 februarie, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45…50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55…65 km/h”, se arată în avertizarea meteorologică.

Meteorologii anunţă că, de luni, 26 februarie, ora 03.00 și până joi, 1 martie, ora 10.00,  28 de județe, printre care se numără și Oltul, se vor afla sub avertizare Cod Portocaliu de ger. Vor fi temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

„În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig”, informează meteorologii