Circa 500 de primari nde comune din țară, printre care și 14 din Olt s-au adunat zilele acestea la București, la Adinarea generală a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). Principala nemulțumire pusă pe tapet guvernanților este legată de pensiile pe care aleșii le capătă, chiar și după 7 mandate, de până-n 1400 de lei. Primarii cer pensii speciale, la fel ca parlamentarii.
Primarii de comune s-au săturat să muncească în folosul comunităților pe care le reprezintă, fără a avea beneficiul primirii la ieșirea din câmpul muncii a unei pensii decente. La adunarea ordinară a ACoR, ce a început duminică și se va încheia mâine, în Capitală, primii gospodari ai localităților rurale au solicitat pensii speciale, motivând că există o discriminare între parlamentari și ei, deși au tot atâtea incompatibilități stabilite și, chiar și după 7 mandate, pensia unui primar nu sare de 1500 de lei.
Spre exemplu, unul dintre cei mai vechi primari din Olt, Titi Peligrad, aflat la cel de-al 7-lea mandat, în urma simulării va ieși la pensie, după 31 de ani lucrați în primărie și 40 de ani vechime în muncă, doar cu circa 13 milioane lei vechi.
„În ceea ce privește pensiile, este o jignire. O să ajungem milogi!”, spune Mirela Pascu, primarul comunei Ianca, prezent la reuniunea AcoR.
În 2016, o lege care le dădea dreptul primarilor să aibă pensii speciale a fost declarată neconstituţională. Asta în condițiile în care edililor li se permiteau creșteri până la primele trei mandate. Edilii sunt nemulțumiți de faptul că parlamentarilor li se crește suma primită drept pensie după fiecare mandat cu câte 15 milioane lei vechi, în timp ce ei nu primesc nimic, deși au aceleași incompatibilități.
S-a mai discutat la ACoR și:
Primarii de comune, reuniți la București. Vicepremierul Stănescu le-ascultă păsurile