Cultura capitalei Oltului, fără ʺpulsʺ. Abia locul 37 într-un top al vitalității culturale

163

Slatina stă prost la capitolul cultură în comparație cu alte capitale de județ. Deși avem specialiști, stăm prost la sumele alocate activităților culturale, dar și la participarea comunității la astfel de evenimente. Într-un top al vitalității culturale, ne situăm abia pe locul 37 din 46 de orașe monitorizate.

Din cele 320 de orașe din țară, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală – INCFC a ales 46 de orașe, considerate principalii poli de dezvoltare culturală / cu potențial de dezvoltare culturală, cu excepția municipiului București, care nu a fost inclus în analiză datorită caracterului aparte al nivelului de dotări și servicii culturale care domină restul orașelor din punctul de vedere al vitalității culturale. Printre cele 46, și Slatina.
Analiza a fost realizată pe date colectate pentru cinci categorii de indicatori, în perioada 2010-2015, însă nu se poate spune că în utlimii doi ani a existat un plus care să ducă la schimbarea situației cu prea mult.
Capitală cu pretenții, Slatina se evidențiază la nivel național prin Festivalul Oltenii și Restul Lumii și Festivalul- concurs Călușul pentru copii, evenimente popularizate în media națională an de an. În rest, câteva acțiuni cu impact județean. Prea puține pentru a ocupa un loc bun într-un top al acțiunilor culturale.
Studiul realizat de INCFC, Vitalitatea culturală a oraşelor, vorbeşte despre potenţialul cultural al comunităţilor locale şi evidenţiază dezvoltarea oraşelor în plan cultural. Indicii de vitalitate reflectă infrastructura culturală, participarea culturală, cheltuielile bugetare alocate sectorului cultural, resursele umane specializate și industriile creative în cele mai importante oraşe din ţară.
În ceea ce privește indicele vitalității culturale, pe primul loc pe țară se situează Cluj Napoca (indice 1.161), iar pe ultimul Vaslui (-0.53). Pe zona Olteniei, Craiova se situează pe locul 4 (indice 752), Târgu Jiu pe 10, Râmnicu Vâlcea pe 11, iar Slatina abia pe locul 37 (indice minus 0.283).
Cel mai bine în rândul indicilor de vitalitate stă Slatina la capitolul resurse umane specializate- locul 10, indicele industriilor creative- locul 34, participare culturală – 39, infrastructura dedicată activităților culturale- locul 41, în jos trăgându-ne cheltuielile pentru activități culturale- locul 45.