Reabilitarea Amfiteatrului Colegiului Vocațional, în acest an

229

După 20 de ani, Amfiteatrul Colegiului Național Vocațional Nicolae Titulescu Slatina, aflat într-o stare avansată de degradare, intră în reabilitare. Primăria Slatina a prevăzut în bugetul pentru acest an fonduri pentru hidroizolație, termoizolație și termosistem.

Singurul amfiteatru din județ în care se suțin audiții muzicale ale elevilor de la Școala de Muzică n-a mai fost reparat sau modernizat din 1998, frumusețea actului cultural de pe scenă fiind umbrită de mirosul de mucegai, frig, umezeală, întuneric, scaune rupte, infiltrațiile de apă captată într-un colț în lighean și, mai presus de toate, pericolul ca oricând plafonul să se prăbușească peste elevi și spectatori. Cândva o mândrie a urbei, amfiteatrul Colegiului Vocațional a ajuns acum într-o stare deplorabilă.

În 2016, conducerea liceului a solicitat ajutor de la primărie, însă banii alocați de administrația municipală au ajuns pentru alte obiective prioritare. În acest an, a venit și rândul amfiteatrului. Primăria Slatina a prins în bugetul local sume destinate special acestui obiectiv: studiu fezabilitate, proiect la faza tehnică și lucrări– hidroizolație, termiozolație și termosistem- 400.000 lei.

Amfiteatrul slătinean a fost construit în 1980, după modelul unei construcţii din Timişoara, fiind al patrulea amfiteatru fonic din ţară, placat cu lemn şi cu acustică bună, fără a fi nevoie de staţie sau microfon. Clădirea era planificată pentru viitorul Liceu de Muzică, la Slatina funcţionând din 1960 Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, avându-l drept patron spiritual pe marele pianist Dinu Lipatti, cel care şi-a petrecut până la vârsta de 15 ani verile aici, oraşul natal al mamei sale. Un proiect mort din faşă, după mai bine de o jumătate de secol reşedinţa Oltului neavând liceu de muzică, deşi şcoala a format numeroşi profesori de muzică şi muzicieni, cel mai renumit cursant fiind soprana Felicia Filip.