Și-a donat o parte din ficat pentru a salva viața unei foste colege

85

 

Un tanar de numai 23 de ani i-a salvat viata unei fete care sufera de ciroza hepatica, in clipa in care a decis sa-i doneze o parte din ficatul sau. Operatia a decurs fara probleme, iar cei doi se recupereaza acum, la spital. Medicii spun, insa, ca in ultimul an, numarul donatorilor a scazut considerabil, iar din aceasta cauza, multi se sting asteptand in zadar.

La doar 23 de ani, Romeo este constient ca a facut pasul spre maturitate in clipa in care a renuntat la o parte din ficatul sau in favoarea unei tinere care suferea de cancer. S-au intalnit intamplator in Satu Mare, cand el a venit din Danemarca, unde locuieste, sa isi viziteze familia. Cei doi au fost colegi in scoala, dar nu pastrau legatura, conform știrile protv.

Fata astepta de luni de zile salvarea, pentru ca nu avea nicio ruda compatibila. Cand a inteles cat de grava este situatia, Romeo si-a amanat plecarea in Danemarca si au mers impreuna la spitalul Fundeni.

Dupa toata aceasta experienta incredibila, pentru tanara de 24 de ani a reinviat speranta.

Cand donatorul si bolnavul nu sunt rude, transplantul trebuie sa fie aprobat de o comisie de etica. Asta inseamna ca cel care doneaza trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere in care sa precizeze ca face acest lucru de bunavoie. Din pacate, medicii spun ca 80 % dintre cuplurile care vin pentru o astfel de operatie sunt respinse din cauza incompatibiltatii.

Cazurile de donatori au scazul anul trecut la jumatate fata de 2016, de la 123, la 65.