Interviu șocant cu un deținut din România. Condiții inumane! „Pe vremea lui Ceauşescu pe primul plan era bătaia, acum e tortura psihică. Te privează de apă, de căldură etc.”

1279

Este aproape amuzant când demnitarii condamnaţi pentru fapte de corupţie descoperă condiţiile inumane din penitenciarele româneşti, parte a unui sistem pe care l-au păstorit ani de zile. Încă din 1994, România primeşte condamnări pe bandă rulantă de la CEDO pentru condiţiile inumane din penitenciare, unele chiar în timpul guvernării lui Năstase, care abia după ce a intrat în puşcărie a lacrimat pentru condiţiile de detenţie.

 

 

Auzisem o mărturie în urmă cu ceva ani, că la Jilava sunt gândaci imenși și există deţinuţi care au pisică, ca să prindă şobolanii cu ele. Care mai sunt condițiile în penitenciar?

Pe Rahova, în fiecare celulă eram 10-12 deţinuţi, iar camera avea aproximativ 20 de metri pătrați. Dimineața omoram de pe tavan 15-20 de ploșnițe sătule de sânge. Dădeau ei cu insecticid, dar mai rău le întărâta – două săptămâni ne mâncau de vii. Cred că îl diluau foarte mult și dădeau la mișto.

Pe Jilava eram 24 de deţinuţi, într-o cameră de aproximativ 30-35 de metri pătrați, în paturi supetajate cu trei niveluri. Aveam un metru jumătate de căciulă, deşi normele Comitetului pentru Prevenirea Torturii al Consiliului European spun că fiecare deţinut ar trebui să beneficieze de minimum patru metri pătraţi. Imaginează-ţi 24 de oameni care locuiesc într-o garsonieră, cum miroase în camera aia după o zi în care la prânz mâncau fasole.

La budă cum era?
Imaginează-ți cum 24 de oameni aşteaptă dimineaţa la rând, iar când ajungi pe wc, curge apă pe tine din tavan din cauza ţevilor sparte. Apă caldă ai doar de două ori pe săptămână, timp de o oră, iar pe Jilava sunt duşuri comune, cum vezi în filme. Mult spus duşuri, pentru ca îţi curge apa în cap dintr-un furtun, nu ai stropitoare. Și e împuțită, mai ales la Jilava. Nu poţi bea aşa ceva.

Și ce beați?
Ca să o folosim, puneam şerveţele umede ca filtru. Nu reușeam să umplem o sticlă de doi litri, că se înfunda şerveţelul cu mizerie. Dacă nu ai pe cineva să îţi trimită apa de acasă sau nu ai bani să-ţi iei de la magazinul penitenciarului, esti mâncat. Cei care ieşeau la muncă îşi mai aduceau un bidon de cinci litri, se descurca fiecare cum putea. În schimb aveam igrasie peste tot, un singur geam la zeci de oameni, care ori era spart, ori nu se închidea.

Cine se ocupa de curăţenie?
Noi. Puneam un om care era mai amărât şi voia să facă asta. Fiecare din cameră punea pentru plata lui între patru şi şase ţigări lunar. Deci omul de la curăţenie primea cam şapte pachete de ţigări. Aproape totul se măsoară în ţigări, sunt ca o monedă.

Ce aveaţi voie să ţineţi în cameră?
Mâncarea primită de acasă, chiar şi pe timp de vară, că nu există frigider. Dădeam drumul la apă rece, o puneam într-o sacoşă de rafie şi lasam apa să curgă. Altfel primeşti azi pachet de acasă, iar mâine mâncarea e stricată.

Deținuții își fac curățenie în celulă, la penitenciarul Jilava. Temperatura foarte ridicată, lipsa frigiderelor, condițiile grele de detentie fac viața imposibilă. Foto: Bogdan Baraghin, Mediafax Foto

Cum e mâncare pe care o dă penitenciarul deţinuţilor?
Sub orice critică. Cartofii din mâncare sunt adeseori necurăţaţi sau stricaţi. Pe unii îi recuperam, îi spălam de pământ și îi găteam iar în cameră cu fierbătorul, după ce mai puneam un morcov, un ardei. Ne chinuiam să tăiem legumele cu capacul de la conserve. Dimineaţa primeam ceai cu biscuiţi şi margarină. La prânz ciorbă şi felul doi, de regulă fasole şi cartofi, iar seara ghiveci de legume, uneori atât de scârbos, încât habar nu aveam ce mânâncam. Asta e hrana de bază, aproape mereu la fel. Dar nu există un minimum de igienă şi te bazezi pe mâncarea de acasă şi pe ce cumperi de la magazinul penitenciarului. D-aia e şi mâncarea mizerabilă, ca să ajungi să cumperi de la magazinul privat a lu’ nea Nelu miliardarul, cum îi spun deţinuţii patronului din Rahova.

Cu ce cumperi de la magazin? Care e sistemul?
Ai voie să cheltui 430 de lei săptămânal, pe care îi primeşti de acasă, pe cardul cu care faci cumpăraturi sau dai telefon acasă. Nu există cash, doar ţigări şi card, pe care nu ai cum să îl verifici să vezi soldul, ca să ai control asupra banilor tăi. Dacă eşti fumător sau vrei ţigări ca să ai monedă de schimb, nu te încadrezi în sumă să cumperi de la magazinul penitenciarului, că preţurile sunt de cel puţin trei ori mai mari ca la orice supermarket. De patru milioane în puşcărie faci cumpărături pe care afară le-ai face cu 150 de lei.

De câte ori ai voie să primești pachet de acasă?
Un pachet pe lună şi mai ai dreptul la unul de Craciun, unul de Paşte și unul la ziua de naştere. Ai voie să primeşti lunar 20 de litri de apă sau de suc, șase kilograme de legume şi fructe şi zece kilograme alte alimente. Dar sunt foarte multe restricţii şi fac în aşa fel încât să îţi dea retur la pachet, ca să mergi la magazinul penitenciarului să-ţi cumperi acelaşi produs. Au un regulament de ordine interioară care reglementează ce primeşti şi cum primeşti, ca să nu se ascundă nimic în mancare. De exemplu, dacă cârnăciorii sunt puşi unul peste altul şi nu în linie, ţi-i trimite înapoi.

Aveaţi un regulament de ordine interioară în cameră?
Da, iar şeful de cameră, care este ales tot de deţinuţi, în general unul mai răsărit, cu creier, nu neapărat smardoi, avea grijă ca acest regulament să fie respectat. Adică să fie curăţenie, linişte după ora 23:00 şi fiecare să fie atent la igiena personală. Toată lumea trebuia se spele, mulţi nu voiau, mai ales pe timp de iarnă, când nu puteai sta în cameră din cauza frigului. Aveam voie cu schimburi de haine, aparat de ras, spumă, săpun etc.

Cum petreci o zi în penitenciar. Ce făceați toată ziua?
Poți vorbi cu familia, dacă ai bani, pentru că la telefon ai voie în fiecare zi. Ieși la aer zilnic, timp două ore, în care te plimbi într-o curte interioară de o sută de metri pătrați. Există un program de fotbal, dar nu scoate pe oricine la asta. În rest jucăm Remi, table, şah şi ne uitam la televizor, în general ziua la ştiri pe Realitatea şi seara filme, dar depinde de cameră. Televizoarele sunt aduse de deţinuţi, ai voie unul pe cameră, iar telecomanda stă în general la cei mai șmecheri.

Pai şi dacă vă lasă să aduceţi televizor, nu aţi încercat să vă puneţi şi boiler?
N-ai niciun cuvânt de spus.

Când apare un deținut nou, cum îşi câștigă respectul?
Dacă ești recidivist sau ai intrat pentru infracţiune violentă sau omor, ai din start câteva puncte la respect. În rest, depinde cum vorbești, cum te adaptezi și în ce cameră nimereşti. Nu se ţine cont că ai furat un ou sau ai dat o şpagă, poți ajunge în camera cu vieţaşi, adică condamnaţi pe viaţă pentru omor. Trebuie să ştii să vorbești cu ei, să înveţi limba lor sau să o înveţe ei pe a ta.

Dacă dai de rechini, e vai de capul tău. A doua zi nu mai ai nimic: ţigari, îmbrăcăminte sau alte lucruri și nici nu mai ai cum să-ți câştigi respectul. Trebuie să te muți în altă cameră sau la protejaţi. Odată mi-au furat mâncarea din geantă, în timp ce eram la aer. În pușcărie mereu trebuie să-ți lași semn la geantă, să știi dacă s-a umblat. Nu ştiam exact ce conserve aveam, dar mereu ştiam câte sunt. Trebuie să fiu mereu în alertă. Îmi lipsea una. Şi am luat foc, i-am înjurat prin cameră. Ăla nu, ăla nu, dar de atunci nu mi-a mai dispărut niciun ac.

Care deținuti au influență în penitenciar? Ai avut nevoie de protecție?
În evaluarea între deţinuţi se ţine cont de al cui eşti, adică pe cine cunoşti în lumea interlopă. Clanurile au cea mai mare influență. Nu am avut nevoie de protecție, ba chiar am protejat pe alții când am putut, dar nu poți s-o faci pentru toată lumea, că ți se urcă cocalarii în cap, aștia sunt cei mai răi și e bine să-i eviți. Cocalarul e o rasă de ţigan. În general sunt mulţi, mici de înălţime, nespălaţi, răi, analfabeţi, vorbesc ţigăneşte, trag toată ziua de fiare, sunt gălăgioşi şi puşi pe ceartă. Sunt genul care, dacă îţi prind punctul slab, nu mai scapi de ei, îţi iau mâncarea, hainele, ţigările şi te trimit să le cumperi altele pe banii tăi. Aștia au deseori o sulă cu ei și atât de puțină minte, încât sunt dispuși să o folosească.

Ai avut probleme cu ei?
Nu, că eram respectat. Dar o dată, m-a rugat unu să-i imprumut ţigări pentru o săptămână şi mi-a fost un pic teamă că nu mi le mai dă înapoi. Dacă nu mi le mai dădea, clar trebuia să fac ceva pentru a nu pierde respectul celorlalți deținuți şi puteam genera o situaţie conflictuală, care nu te ajută dacă vrei să te eliberezi condiţionat. Dar mi le-a inapoiat.

Care e relația cu gardienii?
În general proastă, se poartă foarte urât cu deţinuţii. Vorbesc cu tine de parcă eşti o cârpă, nu ţin cont de vârstă. Iar dacă le zici ceva sau li se pare că te uiţi urât, fac tot felul de abuzuri: te lovesc și nu te mai scot la telefon sau la aer. Sau îi întorc pe ceilalţi deţinuţi împotriva ta – fac percheziţii în cameră foarte des, până se irită ceilalţi, şi lasă de înţeles că e din vina ta.

De ce nu aţi făcut plângeri sau proteste?
Păi cui? Nu te poţi pune rău cu ei, că stau pe capul tău şi-ţi fac rapoarte, care îţi pot afecta eliberarea condiţionată, dreptul la vizite şi pachete. Nu ai mijloace să lupţi împotriva lor. Şi nu îţi permiţi să protestezi, dacă îţi fac raport că eşti instigator, îţi mai adaugă ceva ani la pedeapsă. Pierzi orice ai face.

Păi şi când vin comisii de inspecţie care să constate dacă sunt respectate condiţiile de detenţie sau drepturile omului, de ce nu vă plângeţi?
Comisiile nu ajung niciodată la tine. Eu nu am prins vreuna într-un an şi jumătate. Îi bagă doar în anumite secţii, cu camere mai curate, cu mai puţini deţinuţi și cu condiţii mai bune. De exemplu la Rahova, inspecţia se ducea doar în secţia 7, sunde stau VIP-urile ca Adrian Năstase sau Cătălin Voicu.

Care este relația VIP-urilor cu ceilalți deținuți?
Îi vezi, dar nu în aceeaşi încapere. Doar de la geam. Beneficiază de tratament preferențial. Stau câte patru în cameră, iar unele încăperi au şi boiler. Au telefon pe hol și stau mai mult la aer, uneori poate ies şi de două ori pe zi. Când apărea Năstase în curte, nu aveai voie să stai nici la geam. Îţi făcea raport, dacă te prindea. Mereu, chiar și când se ducea la biserică, comandanții penitenciarului erau lângă el, iar toate celulele se închideau, fără nicio excepție, ca să nu-l vezi. Nu conta că ai program de aer, sport sau orice altceva. Cred că toate VIP-urile astea de au condus ţara şi se plâng de condiţiile grele, habar n-au care sunt adevăratele condiţii, la doar câțiva metri de ei.

Se iese la muncă?
Se mai iese. Faci o cerere că vrei să munceşti şi dacă sunt locuri pe ce ştii tu să faci, ieşi. Dacă nu, stai în aşteptare. Poţi face curățenie, munci la tâmplărie, la bucătărie, la garaj etc. Sunt unele penitenciare care au sere şi deţinuţii lucrează, dar tot de la magazin trebuie să-şi cumpere legume.

Ai voie să primeşti vizite conjugale?
Ca să ai dreptul la asta, trebuie să acumulezi credite, pe care le obţii dacă ieşi la muncă şi faci recenziile cărţilor citite, când îți vine rândul. Nu ştiu câte credite ai nevoie pentru o vizită conjugală, dar la două recenzii de carţi citite primeşti zece credite.

E destul de greu să stai deodată între patru pereți, există terapii specială pentru deținuți? Aveţi psiholog?
Da, dar de proastă calitate, nu te iau în serios, se dau ocupaţi. Ăia care cedează psihic se mierlesc. Se spânzură şi gata. În două zile uită toată lumea.

Cum e sistemul medical din penitenciar?
La medic ai dreptul o zi pe săptămână. Nu contează că eşti bolnav sau crăpi, cât timp eşti pe picioarele tale ţi zice că trebuie să aştepţi până săptămâna viitoare, când e ziua ta de medic. Aştepţi o săptămână, ţi se dă un paracetamol şi ți se spune că alte pastille nu au. Dacă te apucă durerea de măsea, nu ai ce să faci, cauţi un calmant la alţi deţinuţi care au primit pachet şi le iei contra ţigări. Eu mereu strângeam medicamente, dar mereu îi era unuia rău și i le dădeam, ce să fac.

Sunt cazuri în care se agravează starea unui deţinut pentru că nu e dus la doctor la timp?
Am auzit tot felul de poveşti, dar nu răspunde nimeni pentru oamenii aia. Acolo totul se muşamalizează, se spală o mână pe cealaltă.

Te ajută închisoarea să te reabilitezi, chit că doar prin faptul că te gândești la ce-ai făcut?
Categoric nu. Dar când vezi condiţiile grele din închisoare, te gândeşti de două ori înainte să faci vreo prostie. Nu cred că sistemul românesc de detenţie a reeducat pe cineva. E plin de analfabeţi care, din clipa în care au intrat, se gândesc doar cum să-și facă cuţit.

Cum ar trebui să fie închisoarea în opinia ta?
Cum este peste tot în Uniunea Europeană. Ai greşit în faţa legii, ok, plăteşti prin privarea de libertate. Dar nu să-şi bată joc de tine. În România te umilesc. Dacă ai comis-o, nu înseamnă că trebuie să te ţină nespălat o săptămână. Sau iarna în frig, pentru că nu se închid geamurile şi nu bagă căldură. Pe vremea lui Ceauşescu pe primul plan era bătaia, acum e tortura psihică. Te privează de apă, de căldură etc.

Ce a fost cel mai greu pentru tine în toată perioada de pârnaie?
Totul e greu. Foarte greu. Dar te adaptezi, că nu ai ce face.

 

Articol preluat de pe vice.com