Tradiții și obiceiuri, reînviate prin șezătoare, la Colegiul Vocațional

377

„După datina stăbună, am luat caierul de lână/ Am luat fusul și cu furca, cum m-a învățat mămuca”. Cu meșteșuguri și îndeletniciri care, din păcate, nu se mai păstrează astăzi, cu obiecte de o valoare inestimabilă pe care generațiile actuale le mai pot admira doar la muzeu, elevii clasei a III-a step-by-step de la Colegiul Național Vocațional Nicolae Titulescu au dat jos din podul bunicilor obiecte cărora nici nu le cunosc denumirea, darămite utilitatea, și au organizat o șezătoare memorabilă, prilej de a cunoaște, a înțelege și a prețui obiceiurile și tradițiile românești.

Îmbrăcați în port popular, majoritatea cu piese autentice rare din zestrea bunicilor, copiii îndrumați de învățătoarele Elena Condurache și Rodica Ciocârlan au tors, au țesălat, au cusut, au împletit, au gătit, au cântat și dansat, în aplauzele spectatorilor. O adevărată expoziție etnografică a fost realizată pe scena amfiteatrului, nelipsite fiind țestul, vatra cu tuciuri și oale de pământ, postava, fierul vechi de călcat cu cărbuni, putineiul de bătut laptele, furca, fusul, dăracul, covoarele oltenești, vase și tacâmuri din pământ și lemn, coșuri din răchită, masa și scaunele mici din lemn și multe alte minunății. Iar de la șezătoare nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gătită sau cu preparate din cămară, turta caldă și pâinea-n țest, mămăliga cu brânză, afumătura și multe alte bunătăți din care copiii și cei prezenți s-au înfruptat la final.

A fost activitatea comisiei metodice Step by Step, o acțiune de la care toți avem de învățat, o acțiune frumoasă și educativă.