Un oltean de la țară a țepuit zeci de persoane din Europa

512

Procurorii DIICOT Pitești au reținut aseară trei tineri, unul din județul Olt, pentru fraude informatice. Aceștia vor fi prezentați astăzi Tribunalului Argeș pentru mandatul de arestare preventivă. Tinerii sunt acuzați de formarea unui grup organizat, complicitate la fraudă informatică și spălare de bani, în formă continuată.

Tânărul care a speriat Europa, țepuind, alături de mai mulți amici din județele învecinate, are 35 de ani și este din comuna Spineni. Nici prin cap nu i-a trecut, ieri, că procurorii DIICOT îi vor călca pragul pentru a-l ridica să dea socoteală pentru înșelăciunile realizate din fața leptopului.

Potrivit procurorilor, Daniel Constantin Luță, alături de mai mulți amici, printre care și Marian Gonț și Claudiu Chiran, s-au asociat în perioada 2014-2016pentru a face rost de bani într-un mod fraudulos, de pe urma străinilor.

Ei postau anunțuri fictive pe site-uri de specialitate privind vânzarea unor bunuri fără însă a livra produsele pentru care au încasat banii. Persoanele țepuite sunt cu zeccile, majoritatea din Europa.

„În fapt s-a reţinut că începând cu luna decembrie a anului 2014, membrii grupului infracţional au introdus pe site-uri specializate anunțuri de vânzare a unor bunuri nedeținute (telefoane mobile, utilaje agricole, cărucioare de copii, aparate electrocasnice) determinând și prin corespondența purtată prin e-mail persoane interesate de achiziționarea acestor bunuri să plătească în conturile bancare deschise în acest scop sume de bani, ulterior nefiindu-le livrate bunurile plătite”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT Argeș.

Procurorii susțin că Daniel Luță, îse ocupa de deschiderea de conturi bancare în afara țării în care persoanele țepuite trebuiau să vireze banii. Banii virați în acestea, denumite de procurori conturi colectoare, erau apoi transferați către conturile din România, descise pe numele altor membri ai grupării infracționale. Cât privește activitatea infracțională a celorlalți doi amici reținuți, procurorii susțin că aceștia au deschis conturila băncile din țară.

Oamenii legii susțin că membrii grupului infracțional au  prejudiciat persoane din Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia și Rusia. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională  este de peste 72.000 de euro”, mai spun procurorii DIICOT.

Cei trei au fost reținuți de procurorii DIICOT Argeș și vor fi prezentați magistraților pentru mandatul de arestare preventivă. Ei au fost ridicați, ieri, de la domiciliu,. Tot ieri au fost efectuate14 percheziții domiciliare, în județele Argeș, Vâlcea, Teleorman și Olt, ocazie cu care  au fost ridicate 3 laptopuri, 2 HDD-uri, 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 4 memory-stick-uri, o tabletă, un token, un card bancar, 2.300 de euro și 7.500 de lei.