Majorarea salariilor polițiștilor, doar fumigenă. Ioțu: Facem fum, dar nu din foc!

209

De la 1 februarie, salariile a 28.000 de polițiști vor fi majorate cu 5-10%, prin acordarea sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, anunță MAI. În replică, sindicaliștii acuză că anunțul este o „gargară” și s-au întâlnit pentru discuții pe această temă.

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne anunță că de astăzi salariile a zeci de mii de polițiști sunt majorate, fiind aprobat Ordinul ministrului Afacerilor Interne privind Normele metodologice privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului. Potrivit MAI, se acordă spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, între 5 și 20%, pentru polițiștii de la acțiuni speciale, criminaliștii și cei care îndeplinesc atribuții specifice de cercetare la fața locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu. Prin ordin se prevede acordarea unei indemnizații pentru pază și supraveghere de 5% din salariul de funcție pentru personalul care asigură paza, escortarea și supravegherea persoanelor reținute sau arestate preventiv, pentru timpul efectiv prestat în aceste condiții. ”Toate aceste creșteri se vor regăsi în salariile din luna martie 2018. De asemenea, în anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau de sărbători legale, menținându-se și toate celelalte sporuri, indemnizații și drepturi de echipament și hrană. Astfel, venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajați) nu va scădea în 2018, ci va crește cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajații care își desfășoară activitatea în aceleași condiții de muncă.”, se arată în comunicat.

În replică, sindicaliștii spun că acest comunicat reprezintă doar o diversiune și că, de fapt, polițiștii nu primesc nimic în plus. „Chiar acum sunt la București, unde purtăm discuții pe această temă. Nu avem nimic concret, nu există nicio reglementare în acest sens. Se vorbește de un ordin fără număr și data publicării în Monitorul Oficial. Este o gargară, o diversiune. Facem fum, dar nu din foc”, ne-a declarat Cristel Ioțu, președintele SNPPC Olt.